Ulkoistiko Nokia kärsimyksen? Alihankkijat kuolemanvaarassa

Microsoft
Teksti
Pekka Anttila

Nokian päätös ulkoistaa Symbian-ohjelmistokehitys kansainväliselle Accenturelle saattaa merkitä kuolemansuudelmaa alan pienille suomalaisille alihankintayrityksille.

Toimitusjohtaja Stephen Elop tiedotustilaisuudessa Nokian pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä 27. huhtikuuta. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva

Arvion mukaan Nokian ulkopuolella Symbianin parissa työskentelee kokonaan tai osittain jopa neljätuhatta henkilöä. Toimihenkilöliitto Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen arvioi, että työttömyysuhan alla on noin tuhat ihmistä.

”Nokian päätös kolhaisee alihankkijoiden liiketoimintaa pahasti ja tarkoittaa henkilökunnan vähentymistä”, Aaltonen sanoo.

Erto edustaa Nokian alihankkijayrityksissä työskenteleviä henkilöitä.

Accenture on yksi maailman suurimmista konsultointi-, teknologia- ja ulkoistamispalveluja tarjoavista yrityksistä.

Nokia ulkoistanut ennenkin

Suomessa on myös aikaisempaa kokemusta siitä mitä tapahtuu, kun Nokia ulkoistaa palvelujaan.

Esimerkiksi yksi Nokian alihankkijoista, pörssiyhtiö Digia ilmoitti viime viikolla lakkauttavansa kokonaan yhtiön Porin toimipisteen. Yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen 77 työntekijästä irtisanotaan 63.

Digia ei ole ainoa tapaus.

Nokialle ohjelmointityötä tekevä toinen pörssiyhtiö Ixonos kertoi vielä 10. helmikuuta tilinpäätöstiedotteessaan, että vuoden 2011 liikevaihdon ennustetaan ylittävän selvästi edellisen vuoden liikevaihdon. Myös koko vuoden liikevoiton odotettiin ylittävän viime vuoden voiton.

Ixonos kuitenkin totesi samalla, että mikäli sen pääasiakkaan Nokian palveluostojen volyymissä tapahtuu nopeita ja olennaisia kielteisiä muutoksia, sillä on vaikutuksia yhtiön toimintaan ja taloudelliseen asemaan.

Pahin toteutui jo seuraavana päivänä 11.2. Nokia kertoi vaihtavansa älypuhelimien käyttöjärjestelmäksi Symbianin sijasta Microsoftin Windows Phonen.

Viime viikolla Ixonos ilmoittikin aloittavansa yt-neuvottelut tuotannollisista, taloudellisista sekä toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuen. Vaikutusten arvioidaan koskevan yhteensä enintään sataa henkilöä.

”Ongelma on tässä se, että kun Nokia kertoo ulkoistavansa ja irtisanovansa seitsemän tuhatta henkilöä, niin juuri ketään ei kiinnosta se, että Digia irtisanoo 63 henkilöä tai että Ixonos ilmoittaa yt-neuvotteluistaan”, Aaltonen toteaa.

Kun alihankkijayrityksiä on kymmenittäin, luvut eivät näytä suurilta. Kaikki pienet yritykset eivät edes tiedota henkilöstön vähennyksistään.

Kenelle jää tyhjä tuoli?

Nokia antaa lähtöpassit neljälle tuhannelle työntekijälle, joista 1400 on suomalaisia. Juri Aaltosen mukaan luku voi kuitenkin muuttua vuoden loppuun mennessä ”vaikka kuinka paljon.”

Lisäksi sopimuksen mukaan noin 3000 Nokian työntekijää siirtyy maailmanlaajuisesti Accenturen palvelukseen. Mutta toistaiseksi ei ole olemassa tarkkaa tietoa siitä, kuinka monta suomalaista työntekijää se tarkoittaa. Juri Aaltonen arvioi, että Symbianin osalta kyseessä on noin tuhat henkilöä.

Nokia siirtyy Symbianista Windows Phoneen kahden vuoden siirtymäajan jälkeen. Symbian-töitä tehdään siis ainakin kaksi vuotta. Tämän jälkeen työt loppuvat kuin veitsellä leikaten.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Nokia ulkoistaa irtisanomiset ja kärsimyksen alihankkijoilleen kahta eri kautta. Toisaalta pienet alihankkijat joutuvat irtisanomaan henkilöstöään, mutta sama saattaa olla edessä myös Accenturella.

”Pelko siitä, että Accenture joutuu parin vuoden päästä tai jopa nopeammin irtisanomisiin on aika suuri.”

”Nokia ulkoistaa töitään Accenturelle, mutta epäselvää on mitä se tarkoittaa muiden alihankkijoiden kannalta. Onko Accenturella esimerkiksi yksinoikeus alihankintatöihin? Pelkään, että Accenture kaappaa itselleen töitä muilta alihankkijoilta. Tämä on pudotustaistelua: kuka tippuu ensimmäisenä, kenelle jää tyhjä tuoli”, Aaltonen miettii.

Nokiaa ei tarvitse pelastaa

Juri Aaltosen mukaan uudessa hallitusohjelmassa olisi välttämätöntä rakentaa rahoituspaketti suomalaisen ohjelmistoteollisuuden tulevaisuuden turvaamiseksi.

”Me pystyisimme luomaan uutta kasvua tähän kriisitilanteeseen erilaisilla rahoitusjärjestelmillä. Valtio, Nokia ja pääomasijoittajat voisivat esimerkiksi olla mukana pääomasijoitusrahastossa, joka sijoittaisi kotimaiseen, uuteen ja kasvavaan ohjelmistoteollisuuteen.”

”Hirveintä on, jos nyt jäädään odottamaan, mitä Nokian uudet linjaukset tarkoittavat.”

Aaltosen mukaan pelko ei ole se, että Nokialta lähtevät työntekijät jäisivät pitkäksi aikaa työttömiksi. Huolenaiheena on, että koulutettu ja osaava porukka lähtee maasta pois.

”Nämä työntekijät ovat liikkuvaa sakkia ja kysyntää riittää. Toimialalla on työvoimapulaa eri puolilla Eurooppaa. Heidät olisi saatava Suomessa mahdollisimman tuottavaan työhön ja hyviin työpaikkoihin”, Aaltonen sanoo.

”Me teimme helmikuussa kyselytutkimuksen, joka osoitti että Symbian-osaajat pystyvät alle kuukauden koulutuksella siirtymään alustaan kuin alustaan, esimerkiksi Windows Phonen piiriin.”

”Jos me emme saa tätä porukkaa toimimaan uuden ja globaalisti menestyvän ohjelmistoteollisuuden piirissä Suomessa, me menetämme huiman mahdollisuuden. Me emme voi jäädä odottamaan, että Symbian teurastetaan ja vasta sitten ryhdytään katsomaan että mitä pitäisi tehdä”, Aaltonen painottaa.

”Nokiasta voi olla huolissaan ja pitääkin olla, mutta ei meidän pidä pelastaa Nokiaa, vaan Suomen ohjelmistoteollisuus”, Aaltonen painottaa.

Aiheesta lisää
Akavan Viljanen: Nokia-uutiset synnyttävät kaksi kysymystä (Suomenkuvalehti.fi 27.4.2011)

Nokia aloittaa noin 1 500 työntekijän yt-neuvottelut (Suomenkuvalehti.fi 27.4.2011)