Akavan Viljanen: Nokia-uutiset synnyttävät kaksi kysymystä

Akava
Teksti
Matti Simula

Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen huojentui tämän päivän Nokia-uutisista. Avoimia kysymyksiä jäi silti.

Nokian työntekijät kerääntyivät kuulemaan yhtiön ilmoitusta Espoon Barona Areenalle 27. huhtikuuta 2011. Suuret tiedotustilaisuudet järjestettiin myös Turussa, Tampereella ja Oulussa. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.


Matkapuhelinyhtiö Nokia irtisanoo Suomesta 1 400 työntekijää. Yt-neuvotteluihin joutuvien nokialaisten määrä on siis melko täsmälleen se, mitä Suomen Kuvalehden eilen haastattelemat ammattiyhdistysjohtajat ennakoivat. He arvioivat 1 500 nokialaisen joutuvan ulos firmasta.

”Tämä meni hieman paremmin, mitä pelkäsin”, sanoo Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen.

Sekä Nokian henkilökunta että heidän edunvalvojansa ilahtuivat siitä, että Symbian-ohjelmistokehitystoiminnot siirtyvät Accenture-yhtiölle. Suomessa Accenturelle siirtyy noin 1 500 työntekijää.

Accenture on tehnyt Nokian kanssa yhteistyötä vuodesta 1994. Se on yhdysvaltalaislähtöinen, 53 maassa toimiva monikansallinen yhtiö. Sillä on yli 200 000 palkollista, joista noin 500 Suomessa. Accenturen toimialoja ovat konsultointi, teknologiapalvelut ja ulkoistaminen.

Uuden Insinööriliiton entisen puheenjohtajan, nykyisen Akava-pomon mielestä Accentureen liittyy myös kysymysmerkkejä.

”Symbian-toimintojen siirtyminen sille on iso juttu. Se vaatii uudenlaista osaamista. Aika näyttää, onko Accenturella Symbianin edellyttämiä bisnestaitoja”, Matti Viljanen pohtii.

Hänen mukaansa toinen kysymys kuuluu, kuinka pitkään Symbianin ylläpito ylipäätään jatkuu.

”Iso kysymys on, jatkaako Accenture Symbianin kanssa vai ei.”

Viljanen ilmaisi tiistaina pelkonsa, että Nokian irtisanomisten seuraava aalto uhkaisi jo puolen vuoden kuluttua. Tänään julkistetut ratkaisut saattavat hänen mielestään lykätä ”seuraavaa aaltoa” vuoden päähän.

Viljasesta on myönteistä, että Nokia turvaa kaikkien vähennysten piiriin joutuvien työpaikat tämän vuoden loppuun saakka, kuten SK:n haastattelemat ay-johtajat jo eilen ennakoivat.