Sote-esitys on perustuslain vastainen – Se ei hidasta Sipilän hallitusta

Hallitus linjasi, että sote- ja maakuntauudistus valmistuvat aikataulussa 1. tammikuuta 2019 alkaen.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Perustuslakivaliokunta päätyi tulokseen, jota osattiin odottaa. Sote-esitys on perustuslain vastainen: se ei turvaa kaikille kansalaisille yhdenvertaisesti riittäviä sosiaali- ja terveyspalveluja.

Myös hallituksen esittämä maakunnan velvollisuus yhtiöittää sote-palvelut on perustuslain vastainen.

Perustuslakivaliokunnan lausunto ei kuitenkaan näytä hidastavan Juha Sipilän (kesk) hallitusta.

Pääministerin kanslia tiedotti lähes välittömästi perustuslakivaliokunnan lausunnon tultua julki, että hallitus aikoo jatkaa sote-uudistustyötä määrätietoisesti.

Hallitus aikoo tehdä lakiesitykseen peruslakivaliokunnan vaatimat korjaukset. Uudesta lausuntokierroksesta ei ole vielä varmuutta, siitä päätetään kuitenkin pikaisesti.

Hallitus aikookin toteuttaa sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisuutena 1. tammikuuta 2019 lukien, ja valinnanvapaus kuuluu tähän kokonaisuuteen.

Valiokunta vaati valinnanvapausmallin käyttöönotolle lisää aikaa.

Perustuslakivaliokunta päätyi yhtiöittämisasiassa päinvastaiseen arvioon kuin Sipilän hallitus ja sen käyttämät asiantuntijat.

Sipilän hallitus sanookin nyt, ettei yhtiöittäminen ollut sille tavoite, vaan ”keino joustavaan ja tehokkaaseen toimintaan”.

”Yhtiöittäminen ei ole välttämätön edellytys valinnanvapausmallin toteuttamiselle”, hallitus kirjoittaa tiedotteessaan.

Lisäksi perustuslakivaliokunta vaati valinnanvapausmallin käyttöönotolle lisää aikaa. Sipilän hallitus vakuuttaa ottavansa huomioon lisäaikatarpeet.

”Hallitus tulee jatkovalmistelussa analysoimaan lisäaikatarpeet ja miten yhtiöittämisvelvollisuuden poistaminen vaikuttaa siihen.”

Lisäajan analysoinnilla tuskin on merkitystä, sillä samaisessa hallituksen tiedotteessa hallitus linjaa, että sote- ja maakuntauudistus valmistuvat kokonaisuutena alkuperäisessä aikataulussa 1. tammikuuta 2019.