Katso aikajana: Anne Berner ja Finavia-sotku – Ministerin kiirastulesta voi tulla keskustan pätsi

Uutisanalyysi: Perustuslakivaliokunta saattaa selvittää ministerin toimien laillisuuden.

Anne Berner
Teksti
Heikki Vento
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
berner_finavia_aikajana_grafiikka_korjattu

Eduskunnan perustuslakivaliokunta varautuu käsittelemään liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) toiminnan lentokenttäyhtiö Finavian korvauskanteen perumisessa.

”Se voi tulla perustuslakivaliokuntaan. Jos se tulee, totta kai se tutkitaan. Olemme tässä vakavien asioiden äärellä, mutta ei mennä asioiden edelle”, valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) sanoo.

Lapintien valiokunta ei kajoa Bernerin toimiin ennen kuin tarkastusvaliokunta on saanut työnsä valmiiksi. Valiokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd) on arvellut, että valiokunnan kannanotto on valmis marraskuussa.

Tarkastusvaliokunta kiinnostui Bernerin toiminnasta sen jälkeen, kun Valtiotalouden tarkastusvirasto oli julkistanut selvityksen Finavian johdannaiskauppojen jälkipyykistä. Yhtiö kärsi kaupoissa 34 miljoonan euron tappiot.

Viraston mielestä Berner ja ministeriö toimivat epäasiallisesti. Omistajaohjauksesta vastaava Berner esti Finaviaa nostamasta kannetta tilintarkastusyhtiö Deloittea vastaan.

Lisäksi Berner vaikutti ratkaisevasti siihen, että Finavia ja Deloitte tekivät sovintosopimuksen.

VTV epäili Bernerin toimineen osakeyhtiölain vastaisesti. Sen mielestä sovintosopimus kuuluu yhtiön toimivan johdon ja hallituksen tehtäviin.

 

Bernerin uskottavuutta on horjuttanut hänen yhteytensä Deloitteen. Bernerin omistaman Vallila Interiorin vastuullisena tilintarkastajana on toiminut Joakim Rehn, joka on ollut Deloitten varatilintarkastaja.

Deloitten entinen toimitusjohtaja Teppo Rantanen ja Berner ovat tuttuja. He kuuluvat Lasten ja nuorten säätiön hallitukseen, jonka jäsenyydestä Berner ei tehnyt selkoa sidonnaisuusilmoituksessaan.Eduskunnan lisäksi Bernerin asema on pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja keskustan eduskuntaryhmän luottamuksen varassa. Keskustassa on mietitty Bernerin siirtämistä elinkeinoministeriksi, jos ministeri Olli Rehn (kesk) nimitetään Suomen Pankkiin.

Suunnitelmasta on kertoman mukaan luovuttu. Syyksi on kerrottu, että heikentynyt luottamus Berneriin estää siirron elinkeinoministeriksi.

Ministeri Bernerin pätsi voi kestää vielä useita kuukausia. Kymmenen kansanedustajaa tai jokin muu valiokunta voi panna asian vireille perustuslakivaliokunnassa.

Jos Bernerin toimien selvittely jatkuu perustuslakivaliokunnassa, sotkusta tulee vielä ikävämpi riesa keskustalle. Valiokunnan käsittely voi ajoittua alkuvuoteen, jolloin asian julkisuus häiritsisi puolueen valmistautumista huhtikuun 2017 kuntavaaleihin.

 

Annika Lapintie korostaa, että ministerin syyttämiskynnys on erittäin korkea. Viimeksi eduskunta nosti ministerisyytteen vuonna 1993 entistä kauppa- ja teollisuusministeriä Kauko Juhantaloa (kesk) vastaan.

Juhantalo oli yrittänyt kytkeä toisiinsa metalliyhtiö Tampellan valtiontuen ja omien yritystensä lainaratkaisut.

Edellisen kerran ministerin toimien lainmukaisuutta valiokunta selvitti vuonna 2010. Kuultavana oli entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk).

Vanhanen sai moitteet siitä, että hän oli 2006–2009 hallituksessa mukana päättämässä Nuorisosäätiön valtionavusta. Vanhanen oli esteellinen, koska säätiö oli tukenut Vanhasen presidentinvaalikampanjaa yli 20 000 eurolla.

 

Juttu julkaistu 23.9. klo 9.40, juttua korjattu 27.9. klo 10.18: jutussa ja grafiikassa väitettiin, että Deloitte-tilintarkastusyhtiö olisi tarkastanut ministeri Anne Bernerin perheyhtiö Vallila Interiorin tilejä. Väite ei pidä paikkaansa. Bernerin omistaman Vallila Interiorin vastuullisena tilintarkastajana on toiminut Joakim Rehn, joka on ollut Deloitten varatilintarkastaja.