Anne Berner ja veronmaksajien etu – Harhauttiko ministeri eduskuntaa?

Uutisanalyysi: Bernerin ura ministerinä on Sipilän luottamuksen varassa.

Anne Berner
Teksti
Heikki Vento
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) jatko pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksessa voi ratketa vasta marraskuussa. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan on tarkoitus tehdä silloin osaltaan johtopäätökset Bernerin toiminnasta.

Eero Heinäluoman (sd) johtama valiokunta haluaa selvyyden, onko Anne Berner puolustanut kiistassa veronmaksajien etua. Samalla tullee arvioitavaksi se, onko ministeri harhauttanut eduskuntaa.

Bernerin toiminnan lainmukaisuuden arviointi kuuluu perustuslakivaliokunnalle. Mahdollisesta syytteestä päättää eduskunta. Ministeriä vastaan nostettu syyte käsitellään valtakunnanoikeudessa.

Tarkastusvaliokuntakin voi käynnistää ministerisyytteen valmistelun tekemällä perustuslakivaliokunnalle tutkintapyynnön. Sama oikeus on muilla eduskunnan valiokunnilla.

Lisäksi tutkintapyynnön voi tehdä vähintään kymmenen kansanedustajaa yhdessä, oikeuskansleri tai eduskunnan oikeusasiamies.

Ministerin syyttämiskynnys on korkea. Perustuslain mukaan syyte on mahdollista nostaa, jos ministeri ”tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti”.

 

Tarkastusvaliokunta kiinnostui Bernerin toiminnasta valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n julkistettua raporttinsa lentoasemien toiminnasta vastaavan Finavian johdannaiskaupoista vuosina 2009–2011. Ne olivat yhtiön omien sisäisten sääntöjen vastaisia.

VTV arvosteli kesäkuussa 2016 Berneriä ja ministeriötä epäasiallisesta puuttumisesta yhtiön toimintaan.

Finavia oli päättänyt toukokuussa 2015 kanteen nostamisesta tilintarkastusyhtiö Deloitte & Touche Oy:tä, yhtiön omaa hallitusta ja eräitä entisiä työntekijöitä vastaan. Finavia halusi kymmeniä miljoonia euroja korvauksia.

Bernerin tulkittiin estäneen Finaviaa nostamasta korvauskannetta. Lisäksi Bernerin johtama ministeriö oli mukana tekemässä tilintarkastajien ja Finavian välistä sovintosopimusta marraskuussa 2015.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikkö, jota johtaa pääministeri Juha Sipilä (kesk), kehotti marraskuussa 2015 Finaviaa pitämään ylimääräisen yhtiökokouksen, jos kanteet halutaan perua.

Tästä huolimatta Berner ajoi voimakkaasti sovintospimuksen tekemistä Deloitten kanssa. Marraskuuksi luvattua yhtiökokousta ei koskaan pidetty.

Finavian Deloitten kanssa tekemän sovintosopimuksen keskeiset osat ovat salaisia.

 

Finavian johdannaissotku paljastui vuoden 2011 tilintarkastuksessa, kun tilintarkastaja oli vaihtunut.

Yhteensä Finavia teki noin 34 miljoonan euron tappiot.

Finavian hallitus päätti joulukuussa 2015, että se ei nosta kannetta vuosina 2009–2011 johdannaissopimuksista silloista toimitusjohtajaa ja hallitusta vastaan.

Korvauskanteesta luopuminen aiheutti Finavialle taloudellisia menetyksiä, koska kanneoikeus vanheni niiden tappioiden osalta, jotka on tehty 2010 tai aikaisemmin. Tuolloin tappiot olivat yhteensä noin 400 000 euroa.

Mahdollisten vahingonkorvausvaateiden nostaminen vuoden 2011 tappioista on kuitenkin mahdollista vuoden 2016 loppuun asti.

Ministeri Bernerillä on ollut paljon yhteyksiä Deloitteen. Omistamansa Vallila Interiorin tililintarkastaja teki yhteistyötä Deloitten kanssa.

Anne Berner on Lasten ja nuorten säätiön hallituksen jäsen. Hallituksen puheenjohtaja on Deloitten entinen toimitusjohtaja Teppo Rantanen, joka edelleen toimii yhtiössä.

 

Keskustan ministerikierrätys saattaa vaikuttaa Bernerin asemaan.

Puolue joutunee tekemään ministerivaihdoksen, koska elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) todennäköisesti nimitetään Suomen Pankin johtajaksi.

Keskustassa on pohdittu, että tarvittaessa Anne Berner on mahdollista siirtää elinkeinoministeriksi ja nimittää hallitukseen uusi liikenneministeri.

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Sipilä on toistuvasti kertonut luottavansa Berneriin. Keskustan kenttä pääsee pohtimaan Bernerin asemaa puoluevaltuuston kokouksessa marraskuun lopussa.

Bernerin ura ministerinä on Sipilän luottamuksen varassa.

Sipilän arvioon vaikuttavat tarkastusvaliokunnan mielipide, julkinen keskustelu ja keskustan kentän paine, jonka mittari puoluevaltuusto on.

 

Juttu julkaistu 16.9. klo 16.47, juttua tarkennettu 17.9. klo 9.50 ja 13.00 kohdista, jotka käsittelevät korvauskanteen vanhentumista ja johdannaisjupakan taustoja. Juttuun lisätty linkkejä 17.9. klo 13.00.