Saksan vienti vetää, mutta USA:n ja Japanin näkymät synkkenivät

Barack Obama
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Rahapalsta
Japanin surkeat talousluvut käänsivät osakekurssit laskuun. Kuva Janne Tervamäki.

Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat kohonneet yli 60 prosenttia finanssikriisin pohjamudista. Teollisuusyritysten kurssikehitystä mittaava perinteinen Dow Jones -indeksi liikkuu reilussa 10 000 pisteessä eli samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten ennen it-kuplan puhkeamista ja jälleen kolme neljä vuotta sitten finanssikriisin alla.

Perinteisen käsityksen mukaan reaalitalous seuraa pörssikurssien käänteitä 6-12 kuukauden viipeellä. Tähän uskomukseen ei voi enää luottaa, kun kurssit sahaavat hermostuneesti edestakaisin jokaisen huonon ja hyvän uutisen perässä.

Maanantaina 16. elokuuta osakekurssit kääntyivät laskuun Japanin surkeiden talouslukujen jälkeen. Japanin bruttokansantuote kasvoi huhti-kesäkuussa vain 0,1 prosenttia eli selvästi odotettua hitaammin. Samalla Kiina kiri Japanin ohi maailman toiseksi suurimmaksi kansantaloudeksi Yhdysvaltain jälkeen.

Viime viikolla pelästyttiin Yhdysvaltain keskuspankin Fedin varoitusta odotettua vaisummasta talouskasvusta. Työttömyys lähentelee Yhdysvalloissa kymmentä prosenttia. Kuluttajat ovat varpaillaan, joten kysyntä supistuu edelleen. Monet pelkäävät uutta taantumaa.

Presidentti Barack Obama on luvannut kaksinkertaistaa viennin viidessä vuodessa. Tavoite on kova, eikä siihen jakseta uskoa amerikkalaisyritysten pääkonttoreissa.

Normaalioloissa Yhdysvaltain keskuspankki yrittäisi kiihdyttää talouskasvua laskemalla ohjauskorkoa. Korko on kuitenkin ollut jo pitkään nollan tuntumassa, joten keinot ovat vähissä.

Fed yrittää nyt pönkittää kasvua ostamalla markkinoilta lisää joukkovelkakirjoja. Käytännössä se pumppaa uutta rahaa talouteen. Kysymys on setelielvytyksestä, jota voi pitää varsin kyseenalaisena keinona, vaikka inflaatiosta ei juuri nyt olekaan pelkoa. Fedin arvopaperi- ja velkasalkku paisuu ennennäkemätöntä vauhtia – sen arvo on kolminkertaistunut parissa vuodessa 2 300 miljardiin dollariin.

Yhdysvaltoihin ennustettiin vielä jokin aika sitten kolmen prosentin kasvua. Finanssikriisistä hyvissä ajoin varoitellut New Yorkin yliopiston professori Nouriel Roubini pitää arviota aivan liian toiveikkaana. Hän arvelee, että kasvuvauhti romahtaa vuoden loppuun mennessä 1,5 prosenttiin, mikä tuntuisi tässä tilanteessa “uudelta taantumalta”.

Saksan vienti vetää

EU:ssa kriisitunnelmat helpottivat keväällä, kun Kreikan velkaongelmaan puristettiin ratkaisu. Yhdysvaltain huonot uutiset heijastuvat kuitenkin nopeasti Eurooppaan, ja tunnelmat saattavat synkistyä pian uudelleen.

Müncheniläinen Ifo-tutkimuslaitos ennustaa tuoreessa katsauksessaan, että euroalue elpyy, tosin hitaasti. Tilanne näyttää valoisalta varsinkin Saksassa, jonka vienti on kirinyt heikentyneen euron imussa ennätysvauhtiin.

Viime viikolla julkaistujen tilastojen mukaan Saksan bruttokansantuote kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 2,2 prosenttia eli kiihkeämmin kuin kertaakaan Saksojen yhdistymisen jälkeen. Viime vuonna Saksan talous kutistui lähes viisi prosenttia.

Mutta Euroopassa on Kreikan lisäksi muitakin ongelmamaita, kuten Espanja, Irlanti ja Portugali, joiden lainojen riskilisät ovat taas nousseet. Roubini arvioi, että euroalueen talouskasvu valahtaa nollaan, kun hallitukset lopettavat elvytyksen ja alkavat leikata menojaan jarruttaakseen velkaantumista.