Päivän kuva: Tämä jumitti junaliikenteen taas tänään

junaliikenne
Teksti
Juho Salminen

Lumen tukkimat vaihteet. Siinä kestosyy talven junaongelmiin.

VR junaliikenne
Puhdistettu junaradan vaihde Helsingin Ilmalassa ratapihalla 22. helmikuuta 2010. Toistakymmentä VR:n kaukojunaa ja viidennes lähiliikenteen vuoroista peruttiin maanantaina lumen aiheuttamien ongelmien takia. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Tuttu tilanne tältä talvelta. Laiturissa seisoo juna X mutta aikataulunäyttö kertoo sen olevan juna Y. Kukaan ei tunnu tietävän, kumpi juna se on – jos kumpikaan. Näin esimerkiksi Rovaniemellä lauantai-iltana 20. helmikuuta.

Ja jos junia perutaan, tieto saattaa ilmaantua VR:n nettisivuille ennen kuin asemille odottaville matkustajille. Näin esimerkiksi Tampereella sunnuntaina 21. helmikuuta. Joskus tietoa ei löydy netistä eikä asemalta, kuten vaikkapa Helsingissä sunnuntaina.

Kukaan tuskin odottaa VR:ltä millintarkkaa täsmällisyyttä, kun maantieliikennekin kulkee kelin vuoksi hitaammin, mutta koko alkuvuoden jatkuneet ongelmat ja aika ajoin ala-arvoinen tiedotus ovat monille liikaa.

Eilen sunnuntaina oli talven hankalin päivä raiteilla – tähän mennessä. Monia vuoroja oli peruttu kokonaan ja osa oli tunteja myöhässä.

Tänään maanantaina ongelmat jatkuivat heti aamusta, kun pääradan liikenne oli aamupäivällä kokonaan pysähdyksissä. Syynä oli vaihdevika. Pääkaupunkiseudun lähiliikenne kulkee harvennetuin vuoroin.

Kuvassa yllä näkyy talven puhutuin luonnon ja tekniikan yhdistelmä: lumi ja junaradan vaihde. VR:n kannalta ongelma on se, että Etelä-Suomessa lämpötila on edellisen kerran käynyt lämpöasteiden puolella joulukuun lopussa. Pakkaset ja tuulen piiskaama lumi tukkeuttavat vaihteet, joita täytyy miesvoimin olla avaamassa. Helsingissä Ilmalan ratapihalla on noin kolmesataa vaihdetta, ja kun ne ovat jumissa, junia ei saada varikolta käyttöön.

Ilkka-lehden mukaan VR on joutunut kutsumaan Helsinkiin vaihteiden puhdistajia Kemistä asti.

VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen selosti tilannetta YLEn haastattelussa näin:

”Lumi on puuterimaista, jota tuuli pystyy kuljettamaan helposti. Jos välillä olisi ollut yksikin suojasää, niin lumen pinta olisi jäätynyt, eikä tuuli liikuttaisi sitä edelleen.”

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on kritisoinut junaliikenteen toimimattomuutta.

”Nyt on ollut poikkeukselliset olot, kun on ollut normaali talvi”, hän leikki sanoilla SK:n haastattelussa (SK 5/2010).

”VR:n ja liikenneviraston tulisi kyetä pelaamaan paremmin yhteen esimerkiksi matkustajainformaation kehittämiseksi. Tiedustelin vaalikauden alussa myöhästelyjen syitä. Tuntui, että osapuolet syyttelivät liikaa toisiaan. Ei asioita niin ratkaista.”

Ongelmiin ei ole luvassa vieläkään helpotusta. Ilmatieteen laitos ennustaa etelään uutta lumisadetta huomiseksi.

Vastausta vaille on edelleen kysymys, että jos huomioidaan liikennemäärät, onko myöhästymisiä nykyään enemmän vai puhutaanko niistä vain enemmän?

Lähteet: YLE, Ilkka