Mahdoton tehtävä Afganistanissa: Poliisit huumekoukussa, EU:n byrokratia jarruttaa

Afganistan
Teksti
Jyrki Karvinen

EU:n Afganistan-poliisioperaatio kierii ”uskottavuusvajeessa”: byrokratia haittaa työtä ja paikallispoliisin tilanne on heikko.

Afgaanipoliiseja Kabulissa syyskuussa 2009. Kuva Manish Swarup / AP / Lehtikuva.


”Siinä on uskottavuusvaje”, murahtaa ulkoministeriön poliittisen osaston osastopäällikkö Teemu Tanner EU:n EUPOL-poliisioperaatiosta Afganistanissa. Siinä tehtävien vaatimasta noin 400 asiantuntijasta oli lokakuussa saatu paikan päälle vasta noin 270.

Lisäksi EUPOL:n riesana on tuttu ongelma: EU:n byrokratia. Tämän ongelman kanssa tuskailee myös suomalainen Erja Kaikkonen. Hän toimii EUPOL:n tanskalaispomo Kai Vittrupin poliittisena neuvonantajana.

Sodan jaloissa toimivan EUPOL:n kaikissa hankinnoissa nimittäin noudatetaan Afganistanissakin EU:n tiukkoja sisämarkkinasäännöksiä, minkä vuoksi hankinnat venyvät usein kuukausien mittaisiksi.

”Se ei tietysti ole paras mahdollinen järjestely kriisinhallintaoperaation olosuhteissa, joissa tarvitaan usein nopeita toimia”, Kaikkonen lähettää terveisiä Brysseliin.

Eivätkä ongemat tähän lopu.

EUPOL antaa strategisia neuvoja Afganistanin sisäministeriölle, jonka tavoiteena on lähes 100 000 kansallisen poliisin kouluttaminen. Koulutettavista noin 60 prosenttia on vailla minkäänlaista peruskoulutusta, noin 80 prosenttia lukutaidottomia ja nelisenkymmentä prosenttia eriasteisesti huumekoukussa.

Tiedot kuulostavat suomalaisittain järkyttäviltä, mutta Libanonista YK:n palveluksesta Afganistaniin siirtynyt Kaikkonen ei kuitenkaan tilannetta hätkähdä.

”Lukutaidottomuus on yleinen asia, ja Afganistanissa on kokonaisia kyliä huumeiden kourissa”, Kaikkonen muistuttaa.

Kaikkonen myöntää, että kansallisen poliisin kehittäminen on jäänyt jälkeen esimerkiksi Afganistanin armeijan kehittämisestä.

”Ero EU:n muihin operaatioihin on Afganistanin köyhyydessä, korruptiossa ja isossa koossa”, hän toteaa. Rajojen täysvalvonta on mahdotonta: Afganistanilla on rajaa esimerkiksi Tadzikistanin kanssa yli 1200 kilometriä ja Pakistanin kanssa yli 2400 kilometriä.

Heikko hallitus huolettaa

Erja Kaikkosta presidenti Hamid Karzain tulevan hallituksen heikkous huolettaa, mutta EU-operaation jatkuvuudesta hän on vakuuttunut. EUPOL:n nykyinen mandaatti päättyy Afganistanin parlamenttivaalien turvaamisen jälkeen kesällä 2010.

Kaikkosen mielestä toimiva vallanjako vaalien toiselta kierrokselta pois jääneen Abdullah Abdullahin leirin ja Karzain välillä olisi toivottavaa. Siten Abdullah saisi hallitukseen omat ministerinsä ja kuvernöörinsä.

Vaalien jälkeiset paineet johtivat jo muun muassa siihen, ettei EU-operaatiopäällikkkö Vittrup pääse ennakkosuunnitelmien mukaisesti tulemaan Helsingin Hanasaaressa keskiviikkona pidettävään kansainväliseen Afganistan-seminaariin.

”EUPOL:n pitää kasvaa ja pysyä maassa. Se on tärkeää pitkäaikaista työltä sodanjälkeisen Afganistanin turvaamisessa. Toimiva poliisi on tulevan rauhanajan kulmakivi”, Kaikkonen pohtii.

Jatkoaikaa ei olisi paljoa tarvittu

Kaikkosen mukaan Suomessa kohun aiheuttanut rauhanturvaajien palaaminen kotiin ennen vaalien toisen kierroksen järjestämistä ei juuri saanut huomiota EUPOL:n piirissä. Kovin pitkästä jatkoajasta ei Kaikkosen mukaan olisi ollut kyse.

”Oli selvää, että vaalien toinen kierros oli järjestettävä joka tapauksessa ennen 15. marraskuuta turvallisuustilanteen ja talven tulon vuoksi”, Kaikkonen ihmettelee.