Kuka hyötyy koronaviruksesta, kenen omaisuus karttuu? Amazon, Zoom ja apteekkiketjut nousukiidossa

Amazonin pääomistaja Jeff Bezos on ilmoittanut nostavansa työntekijöidensä palkkaa kahdella dollarilla tunnilta.

koronavirus
Teksti
Mika Horelli

Vaikka pandemiaksi levinnyt koronavirus on kiskomassa maailmantaloutta taantumaan ennätystahtia, on myös niitä, jotka hyötyvät tilanteesta.

Ainakin osa verkkokaupoista on kriisin voittajia, koska miljoonat ihmiset ostavat niiden kautta nyt tavaraa, jota muualta ei saa.

Muun muassa Amazon on ilmoittanut palkkaavansa satatuhatta uutta työntekijää kasvaneen kysynnän johdosta. Samalla Amazonin pääomistaja Jeff Bezos ilmoitti nostavansa kaikkien työntekijöidensä palkkaa kahdella dollarilla tunnilta, mikä osaltaan kertoo siitä, että liiketoiminnalla pyyhkii nyt hyvin.

Toinen amerikkalaisjätti, maailman suurin vähittäiskauppaketju Walmart Inc. ilmoitti 19. maaliskuuta palkkaavansa 150 000 uutta työntekijää toukokuun loppuun mennessä ja maksavansa huhtikuussa nykyisille täyspäiväisille työntekijöilleen 300 dollarin eli noin 270 euron ylimääräisen bonuksen. Osa-aikaiset työntekijät saavat puolet tästä.

Merkittävää osaa Walmartin uusista työntekijöistä tarvitaan käsittelemään ja hoitamaan asiakkaiden suoraan kotiin tilaamia tuotteita.

Myös amerikkalainen apteekkiketju CVS Health on ilmoittanut palkkaavansa satatuhatta uutta työntekijää. Apteekit saavat Yhdysvalloissa olla auki myös siellä, missä muut vähittäismyymälät on koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi suljettu.

 

Yhdysvaltalaisen finanssijätin JPMorganin arvion mukaan niin Amazon kuin muutkin verkkokaupat tulevat hyötymään koronaviruksen aiheuttamasta kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta pysyvästi myös pandemian laannuttua.

Yksi syy on se, että viruksen aiheuttama asiakaskato johtaa väkisinkin kuluttajavähittäismyynnin konkurssiaaltoon, jolloin verkkokauppojen on helpompi pitää kiinni epidemian aikana saavuttamistaan markkinaosuuksista.

Samalla kun asiakkaat ryntäävät perinteisistä kaupoista verkkokauppoihin, myös kotiinkuljetuspalvelujen kysyntä kasvaa. Tämänkin kehityksen ennakoidaan jäävän merkittävältä osin pysyväksi osaksi markkinoiden muutosta.

Samaan aikaan kun osakekurssit maailman pörsseissä ovat vuoden alusta laskeneet jopa yli 30 prosenttia, kehitys on ollut täysin päinvastaista joidenkin koronavirukseen rokotetta kehittävien pörssilistattujen yritysten kohdalla.

Esimerkiksi lääketehdas Pfizerin kanssa rokotetta kehittävän BioNTechin osakkeen kurssi nousi vuoden alusta 18. maaliskuuta mennessä 104 prosenttia. DNA-tutkimukseen perustuvaa rokotetta kehittävän Inovio Pharmaceuticalsin kurssi nousi samana aikana 125 prosenttia.

 

Koronavirus tekee joistain miljardööreistä entistäkin varakkaampia. Lentoyhtiöihin ennakoidaan konkurssiaaltoa, mutta etätyöskentelyn, videoneuvottelujen ja esimerkiksi online-juhlien mahdollistavat teknologiat elävät kaikkien aikojen nousua.

Yksi esimerkki on Zoom-videokonferenssiohjelmiston kehittänyt 50-vuotias kiinalais-amerikkalainen Eric Yuan.

Hänen omaisuutensa arvo on noussut vuoden 2020 ensimmäisten kymmenen viikon aikana 1,86 miljardilla eurolla nykyiselle 5,22 miljardin euron tasolle. Zoom Video Communications Inc:in pörssiarvo nousi yksin maanantaina 16. maaliskuuta 12 prosenttia.

Yhtiön oman tarinan mukaan kiinalaisen Yuanin viisumihakemus Yhdysvaltoihin torjuttiin aikanaan kahdeksaan kertaan ennen kun hän pääsi muuttamaan maahan. Koko Zoom-ohjelmiston idea syntyi aikana, jolloin hän joutui pitämään tyttöystäväänsä yhteyttä vain silloisten katkeilevien etäyhteyksien kautta.

 

Vaatimus sosiaalisten kontaktien välttämisestä on synnyttänyt useilla toimialoilla aivan uudenlaista, etäyhteyksiin perustuvaa luovuutta.

Belgian hollanninkielisessä Flanderissa hautajaisia on ryhdytty järjestämään verkossa. Brakelilaisen Stefaan Romeynsin mukaan hänen hautaustoimistollaan nyt käytössä oleva tekniikka perustuu 360 asteen kameroihin, joiden kautta tilaisuuteen etäyhteyden kautta osallistuvat voivat itse valita, mistä kulmasta he haluavat tapahtumia seurata.

Itse tilaisuudessa saa määräysten mukaan olla vain lähiomaisia. Ystävien, naapurien tai kollegojen on pysyttävä poissa paikalta.