Kemiran vanhat synnit ja uusi ura: Yritys veden varassa

Kemira
Teksti
Kustaa Hulkko
Harri Kerminen
Harri Kerminen sanoo, että on arvokasta koota yhteen Suomen vesiosaaminen. Kemiran Espoon-tutkimuskeskukseksen vesilaboratoriossa tutkitaan sekä jätevettä että puhdasta vettä. Kuva Petri Kaipiainen.

Vesikemian maailman kärkeen kuuluva Kemira on vanhan brändinsä vanki: moni luulee sitä edelleen apulannan ja rehujen valmistajaksi, vaikka se luopui näistä tuotteistaan jo viisi vuotta sitten. Vuonna 2008 se päätti keskittyä veteen ja pyrkiä johtavaksi vesikemian yritykseksi.

Sen jälkeen se on myynyt titaanidioksidituotannon enemmistön ja Kokkolan rikkihappotehtaan ja listannut maaliyhtiö Tikkurilan Helsingin pörssiin. Nyt Kemiran entinen agribisnes on norjalaisen Yaran käsissä.

Vanhat synnit ovat tosin Kemiralle sikäli ajankohtaisia, että EU-komissio totesi 20. heinäkuuta 2010 Kemiran osallistuneen 13 yrityksen eläinrehukartelliin, joka toimi 1969-–2004. Kemira selvisi ilman sakkoja, koska se ilmiantoi kartellin komissiolle.

Viimeksi ennen juhannusta Kemira myi Saksasta optisten paperikirkasteiden tuotannon.

Toimitusjohtaja, vuorineuvos Harri Kerminen, 59, kertoo, että nyt jo 75 prosenttia yrityksen liikevaihdosta tulee vesikemikaaleista, veden puhdistamisesta ynnä muusta vesiteknologiasta.

Muuta kuin vettä edustaa muun muassa kannattava erikoiskemikaaliyksikkö, johon kuuluu esimerkiksi Oulun muurahaishappotehdas.

Vedestä on jo pula

Kemira on mukana juomaveden valmistamisessa, teollisuuden prosessivesien puhdistamisessa ja uudelleen käytössä. Asiakkaita ovat kunnat ja teollisuusyritykset, esimerkiksi paperi- ja sokeritehtaat.

Vesialan maailmanmarkkinoiden koko on peräti 500 miljardia dollaria, ja markkinat kasvavat nopeasti. On jopa arvioitu, että mikään muu liiketoiminta ei tulevaisuudessa kasvaisi yhtä nopeasti kuin vesibisnes.

”Talouskasvu, väestön kasvu, Aasian ja Etelä-Amerikan kaupungistuminen ja megakaupunkien synty, ilmastonmuutos”, Kerminen listaa globaaleja syitä, jotka lisäävät puhtaan veden tarvetta.

”Ja kun valmistava teollisuus siirtyy Aasiaan, se siirtyy usein alueille, joilla ei ole tarpeeksi vettä teolliseen käyttöön.”

Maailman makean veden kulutus kasvaa arviolta 25 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Kasvu keskittyy Kiinaan ja Intiaan.

Intian jättikaupungissa Hyderabadissa vettä saa hanasta vain kaksi tuntia päivässä. Kemira toimii jo Intiassa ja tutkii vesikemikaalien tuotannon aloittamista siellä.

Singapore valmistaa juomaveden osin jätevedestä, mikä vaatii huipputeknologiaa ja paljon energiaa. Singaporessa Kemira tekee yhteistyötä paikallisen Nanyangin teknillisen yliopiston kanssa.

Nanyang on erikoistunut niin sanottuun membraaniteknologiaan, jota tarvitaan, kun jätevedestä tai merivedestä valmistetaan käyttövettä yhdyskuntien tai teollisuuden käyttöön.

Meriveden suolanpoistomarkkinoilla Kemira ei ole – toistaiseksi.

”Tosin me voisimme olla myös siellä.”

Kerminen muistuttaa, että suolanpoistobisnes kasvaa kymmenen prosenttia vuodessa. Myös muut aluevaltaukset ovat mahdollisia, esimerkiksi bioenergian jalostaminen jätevesistä. Kemiralla on jo tähän tarkoitukseen tarvittavat tuotteet.

Asiakkaita öljykentiltä

Kemiran uusin asiakasryhmä on öljy-, kaasu- ja kaivosteollisuus. Öljykentillä yhtiön asiakkaita ovat useimmiten porauksesta vastaavat palveluyhtiöt, esimerkiksi Halliburton.

Öljyntuotannon vedenkäyttö kasvaa sitä mukaa kuin poraus vaikeutuu. Yhden öljygallonan poraaminen merenpohjasta kuluttaa 7-12-kertaisen määrän vettä.

”Sitten öljy ja vesi pitää erottaa toisistaan. Me olemme mukana veden puhdistuksessa ja kierrätyksessä”, Kerminen kertoo.

Vesiliiketoiminnan markkinat ovat pirstoutuneet. Kemira kuuluu alan suurimpien yritysten joukkoon. Muut ovat yhdysvaltalaiset Nalco, Ashland ja GE Water.

Kiinassa taas on pieniä, yleensä yhtä kemikaalia valmistavia kilpailijoita.

”Asetelma tarjoaa mahdollisuuksia kannattavaan toimintaan”, Kerminen sanoo.

Kemiran valtteja ovat vesikemikaalien laaja valikoima ja pyrkimys ratkaista asiakkaan ongelmat kokonaisuutena.

Kunnista tuleva kysyntä on tasaista, sillä edes paha taantuma ei romahduta kotitalouksien puhtaan veden kulutusta.

Viime vuonna Kemira ylsi vuosikymmenen parhaaseen toiminnalliseen tulokseensa ja puolitti velkansa, vaikka liikevaihto laski hiukan.