Jippii-jutun vapauttavat tuomiot pysyvät voimassa

Ilpo Kuokkanen
Teksti
Kustaa Hulkko

Ilpo Kuokkanen ja Harri Johannesdahl on vapautettu lopullisesti kaikista Jippii-syytteistä.

Korkein oikeus päätti 6. kesäkuuta, että kihlakunnansyyttäjät Riitta Partia, Tommi Hietanen ja Hanna-Riitta Pulkkinen eivät saa valituslupaa hovioikeuden vapauttavasta Jippii-päätöksestä 21. joulukuuta 2012.

Hovioikeuden päätös jää siis voimaan. Prosessit Jippiin hallituksen entistä puheenjohtajaa Ilpo Kuokkasta ja yhtiön entistä toimitujohtajaa Harri Johannesdahlia ovat tulleet lopulliseen päätepisteeseensä.

Hovioikeus hylkäsi selvin sanoin kaikki syytteet, koska niiden tueksi ei ollut näyttöä. Syyttäjät hakivat kuitenkin valituslupaa helmikuussa 2013.

”Suvivirren tunnelmissa”

”Fiilinki on se, mitä suvivirsi ennakoi. Menee silti aikaa, ennen kuin jännitys on lopullisesti ohi”, sanoi Ilpo Kuokkanen korkeimman oikeuden lopullisen päätöksen jälkeen 6. kesäkuuta.

Jippii-prosessi kesti kaikkiaan kaksitoista vuotta. Rahoitustarkastuksen, nykyisen Finanssivalvonnan, ja poliisin tutkinnat veivät yli viisi vuotta. Oikeuskäsittely oli poikkeuksellisen monivaiheinen ja sisälsi äkkikäänteitä.

Käräjäoikeus antoi vapauttavan tuomion, mutta hovioikeus tuomitsi ehdotonta vankeutta Kuokkaselle ja Johannesdahlille. Heidän lisäkseen jutussa oli useita muitakin syytettyjä.

Sitten korkein oikeus mitätöi hovioikeuden päätöksen, vankeustuomiot keskeytettiin ja juttu palautettiin uudelleen hovioikeuden käsittelyyn.

Lopulta hovioikeus teki vapauttavan päätöksen eikä siihen myönnetty valituslupaa. Samalla hovioikeus arvosteli syyttäjäpuolta ankarasti objektiivisen ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin pelisääntöjen rikkomisesta.

”Kohtuuton aika”

Johannesdahl ja Kuokkanen julkistivat 6. kesäkuuta lehdistötiedotteen, jossa he sanoivat olevansa tyytyväisiä tuomioistuinten kykyyn korjata järjestelmän sisällä tehdyt vääryydet.

”- – niiden korjaamiseen kulunut aika on ollut täysin kohtuuton ja verottanut valtavan määrän lukuisien henkilöiden henkisiä ja taloudellisia voimavaroja”, he kirjoittivat.

He arvostelivat syyttäjäpuolta siitä, että se aloitti ”lainvastaisen julkisen kampanjan riippumattoman tuomioistuimen tuomareita vastaan”, kun käräjäoikeus oli antanut vapauttavan päätöksensä 31. lokakuuta 2007. Johannesdahlin ja Kuokkasen mukaan kampanjassa pyrittiin ohjailemaan hovioikeuden tuomareita jutun tulevassa jatkokäsittelyssä.

He muistuttavat myös siitä, että hovioikeuden tuomariksi päätyi syyttäjän tuttu, joka oli siten esteelllinen toimimaan tämän jutun tuomarina.