Edes runsasluminen lopputalvi ei pelasta hiihtokeskuksia tappioilta

alppilajit
Teksti
Pekka Anttila
Epätavallisen leudon sään vuoksi alppihiihdon maailmancupin osakilpailu Levitunturilla jouduttiin peruuttamaan marraskuussa. Kuva Janne Koskenniemi / Lehtikuva.


Suomalaisia hiihtokeskuksia uhkaa jättitappiot vähälumisen alkutalven vuoksi. Vaikeuksissa ovat etenkin Etelä-Suomen keskukset. Alkuviikon tilanteen mukaan etelän runsaasta 20 hiihtokeskuksesta oli auki ainoastaan Vihti Ski Center.

Keski-Suomessa hiihtokeskuksia on lähes 30, mutta vain Kasurilassa päästään laskettelemaan.

Tilanne pohjoisessa ei ole merkittävästi parempi. Rinteitä on avoinna ainoastaan Pyhätunturilla, Rukalla, Ylläksellä ja Iso-Syötteellä – yhteensä kahdeksan rinnettä.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajan Anne Larilahden mukaan tilanne on masentava.

”Asetelma on siinäkin mielessä lohduton, että lähiaikojen säätiedot lupaavat edelleen lämmintä. Keskuksissa ei päästä edes tekemään tykkilunta”, Larilahti sanoo.

Ikävän tyrmäysiskun kärsivät marraskuussa Levi ja Kittilän kunta, kun alppihiihdon maailmancupin osakilpailu jouduttiin peruuttamaan lumenpuutteen vuoksi. Tappiot ovat miljoonaluokkaa.

Useilla paikkakunnilla toiminta tuleekin olemaan tappiollista, ellei lumitilanne nopeasti parane.

”En usko, että ihan konkursseja nähdään, mutta erittäin vaikea talvi on edessä. Kausi ei kuitenkaan ole vielä kovin pitkällä ja monet keskukset aukeavat muutenkin vasta joulukuussa. Mahdollisuuksia parempaan on jos ilma kylmenee, silloin lunta ajetaan rinteisiin yötä päivää”, Larilahti sanoo.

Etenkin Itä-Suomessa on edessä kohtalon hetket. Joulu ja uusi vuosi ovat myynnin kannalta elintärkeitä, kun venäläisten lomaviikko osuu vuodenvaihteen ympärille. Itä-Suomessa sijaitsee hiihtokeskuksia, jotka ovat lähempänä Pietaria kuin Helsinkiä.

”Joulusesonki olisi saatava onnistumaan. Venäläisten talvimatkailijoiden määrä kasvaa tasaisen varmasti ja heistä on tullut tärkein ulkomaalainen ryhmä. Varsinkin sen jälkeen, kun brittituristien määrä kääntyi laskuun”, Larilahti selittää.

Lumen tekeminen leutoina tynkätalvina koettelee hermoja ja syö sähköä. Lue tästä, mitä tykkilumen tekeminen vaatii ja miten se tapahtuu.

Kauppa käy lumenpuutteesta huolimatta

Tilanne on nyt viime talveen verrattuna täysin päinvastainen. Etelässä oli enemmän lunta kuin pohjoisessa, jossa kärsittiin vähäisen lumen lisäksi kovista pakkasista ja poikkeuksellisen voimakkaista tuulista. Nekin matkailijat, jotka olivat lomalla eivät päässeet rinteeseen. Keskuksille elintärkeiden hissilippujen myynti notkahti.

”Erikoinen esimerkki onkin, että viime kaudella Talma oli hissilippumyynnillä mitattuna Suomen kymmenenneksi suurin hiihtokeskus. Sipoon Talmassa korkeusero merenpintaan on kuitenkin vain 55 metriä”, Larilahti kertoo.

Kuluvan alkutalven voittajia ovat hiihtovälineitä myyvät liikkeet. Viime talvena maastohiihto- ja alppisukset loppuivat kesken ja nyt ihmiset ovat ostaneet välineitä hyvissä ajoin.

”Tarvikkeita on, kunhan saataisiin vielä paikat kuntoon, että ihmiset pääsisivät käyttämään niitä”, Larilahti sanoo.

Niukasta lumitilanteesta huolimatta Rukalla viikonloppuna järjestettävä Nordic Opening -kisa ei ole uhattuna. Hiihtokeskuksessa pystytään viemään läpi kisat, joissa kilpaillaan maailmancup-pisteistä miesten yhdistetyssä sekä maastohiihdossa.

Aiheesta lisää
Suomessa ei lasketella ilman tykkilunta – kuinka se syntyy? (Suomenkuvalehti.fi)