Urho Kekkonen: Kekkoslovakian isäntä, joka ulotti valtansa lähes kaikkialle – Tasavallan presidentit SK radiossa

Vanhemmiten yksinäinen presidentti tarvitsi perässähiihtäjiään yhtä paljon kuin nämä häntä.

Suomen historia
Teksti
Suomen Kuvalehti
 

 

Urho Kekkonen oli Suomen pitkäaikaisin presidentti, jonka valtakausi kesti neljännesvuosisadan.

Presidentin valtaa hän käytti tavalla, jota Suomessa ei oltu aiemmin (tai myöhemmin) nähty. Ehkä kaikkein eniten Kekkosen vaikutus näkyi idänsuhteissa, joita presidentti hoiti pitkälti henkilökohtaisilla kontakteilla Neuvostoliiton korkeimpaan johtoon.

Kekkosen kauden lopu jätti ikävän jälkimaun, kun presidentti takertui itsepintaisesti asemaansa viimeiseen asti – kenties uskoen itsekin omaan korvaamattomuuteensa.

Asiantunijavieraina jaksossa ovat toimittaja Maarit Tyrkkö ja Urho Kekkosen arkiston johtaja Pekka Lähteenkorva. 

 

Tasavallan presidentit on Suomen Kuvalehden podcast-sarja, jossa tutustutaan Suomen presidentteihin aakkosjärjestyksessä Ahtisaaresta Svinhufvudiin.

Jaksoissa palautetaan mieleen jokaisen presidentin uran huippuhetki ja keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa siitä, millaisia presidentit ovat olleet ihmisinä ja johtajina. Lisäksi pohditaan, millaisen perinnön he ovat jättäneet presidenttiydelle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.

 

Toimittaja: Tuomo Lappalainen

Editointi: Tuomas Pulsa

Kesto: 24 min 15

Lähteet: Juhani Suomi: Lohen sukua (Otava 2010); Timo J. Tuikka: Urho Kaleva Kekkonen – Kainuusta Kekkoslovakiaan. Kirjassa Presidentti johtaa (Siltala 2013); Maarit Tyrkkö: Tyttö ja nauhuri (WSOY 2014); Maarit Tyrkkö: Presidentti ja toimittaja (WSOY 2016)

 

Podcast on alun perin julkaistu Suomen Kuvalehden digitilaajille 1. maaliskuuta 2017.