Sauli Niinistö: Vähävaltaisin presidentti kaappasi ulkopolitiikan johtoonsa – Tasavallan presidentit SK Radiossa

Edes elämäkerran kirjoittaja ei osaa kunnolla selittää Niinistön korkeaa kansansuosiota.

Sauli Niinistö
Teksti
Suomen Kuvalehti

 

Kenelläkään aiemmalla presidentillä ei ole ollut yhtä vähän muodollista valtaa kuin Sauli Niinistöllä. Silti hän on pystynyt valtaamaan itselleen selkeän roolin ulkopolitiikan johdossa, samoin kuin päivänpolitiikan ulkopuolisena arvojohtajana.

Julkisuudessa Niinistöä on kohdeltu huomattavasti edeltäjäänsä Tarja Halosta pehmeämmin. Myös hänen kansansuosionsa on pysynyt jatkuvasti korkealla. Tasavallan presidenttien seitsemännessä jaksossa kysytäänkin: mikä on tämän Niinistö-ilmiön salaisuus? Asiantunijavieraina jaksossa on Sauli Niinistön elämäkerran kirjoittanut toimittaja Risto Uimonen.

 

Tasavallan presidentit on Suomen Kuvalehden podcast-sarja, jossa tutustutaan Suomen presidentteihin aakkosjärjestyksessä Ahtisaaresta Svinhufvudiin.

Jaksoissa palautetaan mieleen jokaisen presidentin uran huippuhetki ja keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa siitä, millaisia presidentit ovat olleet ihmisinä ja johtajina. Lisäksi pohditaan, millaisen perinnön he ovat jättäneet presidenttiydelle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.

 

Toimittaja: Tuomo Lappalainen

Editointi: Tuomas Pulsa

Kesto: 25 min 02 s.

Lähteet: Unto Hämäläinen: Niinistö mukautui yhteistyöjohtajaksi. Teoksessa Presidentti johtaa (Siltala 2013); Sauli Niinistö: Hiljaisten historia (Teos 2007); Sauli Niinistö: Viiden vuoden yksinäisyys (Teos 2005); Risto Uimonen: Puolivallaton presidentti (WSOY 2012); Tuomo Yli-Huttula: Puolivallaton puolue (Otava 2006)

 

Podcast on alun perin julkaistu Suomen Kuvalehden digitilaajille 22. maaliskuuta 2017.