P. E. Svinhufvud: Oikeuden puolustaja ei joustanut edes omiensa vuoksi – Tasavallan Presidentit SK Radiossa

Suomen kolmas presidentti uskoi vahvaan johtajuuteen, mutta vaati ehdotonta lain kunnioittamista.

 

 

Siperiaan karkotettu laillisuusmies, Suomen itsenäisyyden julistaja, ensimmäinen valtionhoitaja, Mäntsälän kapinan kukistaja – Pehr Evind Svinhufvudin ansioluettelo Suomen valtion nuoruusvuosikymmeniltä on vertaansa vailla.

Politiikan kärkivirkojen lisäksi listalle mahtuu saavutuksia oikeuslaitoksen palveluksesta, suojeluskunnista ja yritysmaailmasta. Svinhufvud oli myös SM-tason kilpa-ampuja. Mikään suorittaja tai uraohjus Svinhufvud ei kuitenkaan ollut. Kaikkein mieluiten hän olisi vetäytynyt viettämään ”maalaistuomarin rauhallista elämää”. Esteeksi muodostui liian vankka velvollisuudentunto.

Asiantunijavieraana jaksossa on Svinhufvudin elämäkerran kirjoittanut professori Martti Häikiö.  

 

TASAVALLAN presidentit on Suomen Kuvalehden podcast-sarja, jossa tutustutaan Suomen presidentteihin aakkosjärjestyksessä Ahtisaaresta Svinhufvudiin.

Jaksoissa palautetaan mieleen jokaisen presidentin uran huippuhetki ja keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa siitä, millaisia presidentit ovat olleet ihmisinä ja johtajina. Lisäksi pohditaan, millaisen perinnön he ovat jättäneet presidenttiydelle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.  

 

Toimittaja: Tuomas Pulsa

Editointi: Tuomas Pulsa

Kesto: 24 min 45 s

Lähteet: Martti Häikiö: Suomen leijona – Svinhufvud itsenäisyysmiehenä (Docendo 2017); Seppo Tiihonen, Maritta Pohls, Juha Korppi-Tommola (toim.): Presidentti johtaa – suomalaisen valtiojohtamisen pitkä linja (Siltala 2013); Olavi Jouslehto & Jaakko Okker: Tamminiemestä Mäntyniemeen (WSOY 2000)

 

Podcast on julkaistu alun perin Suomen Kuvalehden digitilaajille 14. huhtikuuta 2017.