Mannerheim: Holtiton ongelmanuori, joka päätti ryhtyä suurmieheksi – Tasavallan presidentit SK Radiossa

Marsalkan presidenttikausi oli lyhyt, mutta sen perintö Suomelle merkittävä.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten  

 

Carl Gustaf Emil Mannerheim on kiistatta yksi Suomen historian tunnetuimpia henkilöitä. Hän on myös hahmo, joka on jakanut mielipiteitä todella voimakkaasti.

Toisille Mannerheim on sotasankari ja suurin suomalainen, toisille taas lahtarikenraali ja täysin kyvytön johtaja. Kumpaakin ääripäätä yhdistää se, että niiden tuottamat kuvat ovat yksiulotteisia myyttejä, joiden taakse ihminen nimeltä Mannerheim katoaa.

Tässä jaksossa yritämme tutustua ihmiseen.

Selvitämme, miten elämänhallinnan puutteesta ja päihdeongelmista kärsinyt hulttionuori onnistui kääntämään elämänsä raiteilleen ja luomaan loisteliaan sotilasuran kahdessa eri armeijassa. Entä miten sotilas taipui vielä vanhoilla päivillään poliitikoksi – vieläpä tasavallan korkeimmalla tasolla?

Asiantunijavieraina jaksossa ovat Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Teemu Keskisarja ja poliittisen historian professori Kimmo Rentola.  

 

Tasavallan presidentit on Suomen Kuvalehden podcast-sarja, jossa tutustutaan Suomen presidentteihin aakkosjärjestyksessä Ahtisaaresta Svinhufvudiin.

Jaksoissa palautetaan mieleen jokaisen presidentin uran huippuhetki ja keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa siitä, millaisia presidentit ovat olleet ihmisinä ja johtajina. Lisäksi pohditaan, millaisen perinnön he ovat jättäneet presidenttiydelle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.  

 

Toimittaja: Tuomas Pulsa

Editointi: Tuomas Pulsa

Kesto: 23 min 47 s

Lähteet:  Seppo Tiihonen, Maritta Pohls, Juha Korppi-Tommola (toim.): Presidentti johtaa – suomalaisen valtiojohtamisen pitkä linja (Siltala 2013); Olavi Jouslehto & Jaakko Okker: Tamminiemestä Mäntyniemeen (WSOY 2000)

 

Podcast on alun perin julkaistu Suomen Kuvalehden digitilaajille 15. maaliskuuta 2017.