Lauri Kristian Relander: Farmaritohtori oli liian herkkä presidentiksi – Tasavallan presidentit SK Radiossa

Suomen historian nuorin presidentti kauhistui itse omaa valintaansa.

Lapuan liike
Teksti
Suomen Kuvalehti
 

 

Vuoden 1925 presidentinvaaleista kerrotaan tarinaa. Kansalainen tiedusteli puhelimitse uuden presidentin nimeä. Hänen saatuaan vastauksen seurasi tyrmistynyt jatkokysymys: ”Kuka helvetin Helanteri?”

Kovin paljoin tunnetumpi Lauri Kristian Relander ei ole myöskään nykypäivän suomalaisille. Jos miehestä jotain tiedetään, niin ulkomaanmatkat ja niiden tuoma puolipilkallinen liikanimi ”Reissu-Lasse”.

Tässä jaksossa Laurin reissut jäävät sivuosaan. Sen sijaan Relanderiin tutustutaan ihmisenä ja pohditaan sitä, miksi presidentti jäi nousevan Lapuan liikkeen edessä niin voimattomaksi, vaikkei itse äärioikeistoon kuulunutkaan.

Asiantunijavieraina jaksossa on dosentti ja Relanderin elämäkerran kirjoittaja Erkki Vasara.  

 

Tasavallan presidentit on Suomen Kuvalehden podcast-sarja, jossa tutustutaan Suomen presidentteihin aakkosjärjestyksessä Ahtisaaresta Svinhufvudiin.

Jaksoissa palautetaan mieleen jokaisen presidentin uran huippuhetki ja keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa siitä, millaisia presidentit ovat olleet ihmisinä ja johtajina. Lisäksi pohditaan, millaisen perinnön he ovat jättäneet presidenttiydelle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.  

 

Toimittaja: Tuomas Pulsa

Editointi: Tuomas Pulsa Kesto: 21 min 33 s

Lähteet:  Erkki Vasara: Raskailta tuntuivat askeleet. Lauri Kristian Relanderin elämäkerta. (WSOY 2013); Seppo Tiihonen, Maritta Pohls, Juha Korppi-Tommola (toim.): Presidentti johtaa – suomalaisen valtiojohtamisen pitkä linja (Siltala 2013); Olavi Jouslehto & Jaakko Okker: Tamminiemestä Mäntyniemeen (WSOY 2000)

 

Podcast on alun perin julkaistu Suomen Kuvalehden digitilaajille 5. huhtikuuta 2017.