Kyösti Kallio: Kouluttamaton viljelijä, joka uskoi yhtenäisyyden voimaan – Tasavallan presidentit SK Radiossa

Suomi joutui talvisotaan ulkopolitiittisesti kokemattoman presidentin johdolla. Parempaa ei ollut tarjolla.

Kyösti Kallio
Teksti
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten  

 

Kyösti Kallio oli yksi Suomen historian alkuvuosikymmenten vaikutusvaltaisimmista poliitikoista, maalaisliiton patriarkka, joka oli nähnyt sisäpolitiikassa lähes kaiken. Ennen presidenttiyttään Kallio ehti toimia muun muassa valtiopäivämiehenä, kansanedustajana, ministerinä ja Suomen Pankin johtokunnan jäsenenä.

Hän oli kuitenkin myös kielitaidoton maanviljelijä, jonka koulusivistys rajoittui kesken jääneeseen lukioon. Ulkopoliittista kokemusta tai henkilökohtaisia verkostoja vieraiden valtioiden johtajiin Kalliolla ei ollut.

Politiikassaan Kallio uskoi kansalliseen eheyttämiseen. Tämän ajatusmaailman hedelmille oli kysyntää, kun Suomi Kallion kaudella liukui sotaan.

Asiantunijavieraina jaksossa ovat professori Kari Hokkanen ja valtiotieteiden tohtori Tytti Isohookana-Asunmaa.

 

Tasavallan presidentit on Suomen Kuvalehden podcast-sarja, jossa tutustutaan Suomen presidentteihin aakkosjärjestyksessä Ahtisaaresta Svinhufvudiin.

Jaksoissa palautetaan mieleen jokaisen presidentin uran huippuhetki ja keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa siitä, millaisia presidentit ovat olleet ihmisinä ja johtajina. Lisäksi pohditaan, millaisen perinnön he ovat jättäneet presidenttiydelle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.

 

Toimittaja: Tuomas Pulsa

Editointi: Tuomas Pulsa

Kesto: 23 min 00 s

Lähteet:  Seppo Tiihonen, Maritta Pohls, Juha Korppi-Tommola (toim.): Presidentti johtaa – suomalaisen valtiojohtamisen pitkä linja (Siltala 2013); Olavi Jouslehto & Jaakko Okker: Tamminiemestä Mäntyniemeen (WSOY 2000)

 

Podcast on alun perin julkaistu Suomen Kuvalehden digitilaajille 22. helmikuuta 2017.