Kaarlo Juho Ståhlberg: Perustuslain isä oli oikeistolle punainen vaate – Tasavallan presidentit SK Radiossa

Ståhlbergin perintö on kestänyt hyvin aikaa. Hänen fanejaan löytyy jopa nykypoliitikoista.

 

 

Suomen ensimmäinen presidentti Kaarlo Juho Ståhlberg tiesi hyvin mihin ryhtyi. Hän oli toiminut puheenjohtajana perustuslakikomiteassa, joka määritteli muun muassa presidentin valtaoikeudet.

Ståhlbergin itsensä mielestä valtaoikeuksista tuli liian laajat ja siksi hän pyrki käyttämään niitä maltillisesti. Tästä huolimatta hän kuitenkin esimerkiksi kertaalleen hajotti eduskunnan.

Lain ja oikeusvaltion puolustamista Ståhlberg jatkoi myös presidenttikautensa jälkeen. Tämä teki hänestä silmätikun oikeistoradikaaleille, jotka lopulta olivat valmiita turvautumaan väkivaltaan hiljentääkseen entisen presidentin.

Asiantuntijavieraana jaksossa on dosentti Jukka-Pekka Pietiäinen.  

 

TASAVALLAN presidentit on Suomen Kuvalehden podcast-sarja, jossa tutustutaan Suomen presidentteihin aakkosjärjestyksessä Ahtisaaresta Svinhufvudiin.

Jaksoissa palautetaan mieleen jokaisen presidentin uran huippuhetki ja keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa siitä, millaisia presidentit ovat olleet ihmisinä ja johtajina. Lisäksi pohditaan, millaisen perinnön he ovat jättäneet presidenttiydelle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.  

 

Toimittaja: Tuomo Lappalainen

Editointi: Tuomas Pulsa

Kesto: 23 min 18 s.

Lähteet: Pekka Hallberg-Tuomo Martikainen-Jaakko Nousiainen-Päivi Tiikkainen: Presidentin aseman rakentaminen – K.J. Ståhlberg. Teoksessa Presidentin valta (WSOY 2009); Jukka Kekkonen: K.J. Ståhlberg. Epävakaiden vuosien vahva johtaja. Teoksessa Presidentti johtaa (Siltala 2013); Jukka-Pekka Pietiäinen: K.J. Ståhlberg. Teoksessa Tasavallan presidentit. Tasavalta perustetaan 1919–1931 (Weilin+Göös 1992); Sakari Virkkunen: K.J. Ståhlberg. Suomen ensimmäinen presidentti (Otava 1978)

 

Podcast on julkaistu alun perin Suomen Kuvalehden digitilaajille 12. huhtikuuta 2017.