Yleisurheilun EM-kisojen takaisku: hameiden käyttö kiellettiin

Profiilikuva
Barcelona
Teksti
Pekka Anttila

Yleisurheilun EM-kisat Barcelonassa ovat tarjonneet sykähdyttäviä hetkiä, mutta suomalaisittain kilpailut ovat menneet juuri niin huonosti kuin pelättiin – tai oikeastaan odotettiin. Suomalainen penkkiurheilija sai lopettaa jännittämisen jo kisojen ensimmäisiin päiviin.

Viime vuosina niin tuttuun tapaan joukkue oli täynnä alisuorittavia kilpailijoita. Yllättäjiin kuului niitä urheilijoita, joilta ei etukäteen odotettu juuri mitään. Esimerkiksi miesten 100 metrillä Hannu Hämäläinen pinkoi välieriin ja samaan ylsi Jonathan Åstrand 200 metrillä.

Murheellisista suorituksista ei voi syyttää edes hellettä, sillä tulostavoitteet asetettiin jo kauan ennen kisoja. Auringonpistosta voi kuitenkin epäillä. Suomen urheiluliiton valmennuksen johtaja Jarmo Mäkelä ei suostunut muuttamaan joukkueen tulostavoitetta kolmesta mitalista edes sen jälkeen, kun yksi menestyjäehdokas Jukka Keskisalo ei pystynyt juoksemaan lainkaan selkävamman vuoksi.

Myös joidenkin urheilijoiden asenteissa on parantamisen varaa. Esimerkiksi moukarinheiton finaalissa epäonnistuneen Olli-Pekka Karjalaisen olemus huokui Ylen haastattelussa välinpitämättömyyttä. ”Samanlaista taaperrusta tämä on ollut koko kesän. Paremmassa kunnossa pitäisi olla, että pystyisi taistelemaan pisteistä”, Karjalainen mumisi.

Karjalaisen kohdalla Ollin oppivuodet on maksettu jo ajat sitten. Vuoden 2006 EM-hopeaa lukuunottamatta heittäjä on kiertänyt menestyksettä lähes kaikki arvokisat.

Barcelonassa norjalaiselta moukarinheittäjältä Mona Holmilta kiellettiin hameen käyttö. Ehkä järjestäjät olisivat voineet myöntää Karjalaiselle erivapauden.

Katseet olisikin ehkä syytä kääntää kohti Yleisradiota. Yle tekisi koko penkkiurheilevalle kansalle suuren palveluksen, jos se kokoaisi dvd:n yleisurheilun suomalaisista menneistä huippuhetkistä.

Muutamia ehdotuksia: Lasse Virenin kultajuoksut olympialaisissa 1972 ja 1976 sekä Juha Väätäisen tuplamestaruus Helsingin EM-kisoissa 1971.

Mukaan voisi myös laittaa vaikkapa Tiina Lillakin, Kimmo Kinnusen, Seppo Rädyn, Aki Parviaisen, Riitta Salinin, Valentin Konosen, Sari Essayahin, Arsi Harjun, Janne Holménin ja Jukka Keskisalon kullanhohtoiset esitykset.

Liikaa kisoja liian usein

Katsomot Barcelonassa ovat ammottaneet tyhjyyttään. Tämä tarjoaa hiuksianostattavan kauhukuvan kahden vuoden kuluttua Helsingissä järjestettävistä yleisurheilun EM-kisoista.

Suomi sai kisat järjestettäväkseen, kun kukaan muu ei niitä hakenut. Syy on selvä. Lontoossa järjestetään olympialaiset vain joitakin viikkoja Helsingin jälkeen.

Kaikille muille paitsi suomalaisille oli selvää, että täysijärkiset urheilijat eivät lähde riskeeraamaan terveyttään juuri ennen olympialaisia.

Arvokilpailuja on liikaa ja niitä järjestetään liian tiheään tahtiin.

Britannia ilmoittikin jo tällä viikolla, että niitä juoksijoita jotka valitaan olympialaisiin ei tulla näkemään Helsingissä. Matkaan lähdetään kakkosmiehistöllä.

Suomalaisittain myönteistä on se, että meillä osataan järjestää arvokisat keskellä luonnonmullistuksia. Barcelonassa järjestäjät eivät olleet varautuneet kaatosateeseen, ja esimerkiksi korkeushypyn finaalissa vuoroaan odotelleet urheilijat joutuivat värjöttelemään rankkasateessa. Vuonna 2005 Helsingissä MM-kisat vietiin kunnialla läpi monsuunisateista huolimatta.