Yhden totuuden maa - älä ole eri mieltä!

Profiilikuva
Euro
Teksti
Silja Lanas Cavada
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Asuin pari vuotta Keski-Euroopassa. Palattuani Suomeen havahduin: suomalaisen ja keskieurooppalaisen keskustelukulttuurin välillä on valtamerenkokoinen juova. Suomeen mahtuu vain yksi totuus kerrallaan.

Esimerkkejä keskustelukulttuurimme ohuudesta, ja yksipuolisuudesta, ei tarvitse hakea kaukaa. Sikainfluenssa. Nato-keskustelu. Karppaus. Eurosta eroaminen. Yhden totuuden maassa syntyy helposti myös joukkohysteriaa. Taudin kuvaan kuuluu, että ”totuus”, milloin mikäkin, syötetään meille erilaisten uhkakuvien kautta.

Sama tauti on levinnyt myös mediaan. Viime viikkoina suuri yhteisen hymistelyn aihe on ollut Suomen vakuudet Espanja-lainoille. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) totuus kansalaisille on tullut selväksi: ”Vakuudet turvaavat suomalaisten veronmaksajien aseman.”

Uhkakuvakin on selvä: ilman vakuuksia Suomen, ja meidän, käy huonosti.

Kun joku uskaltaa olla ministerin kanssa eri mieltä, vaikkapa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori, myrsky vesilasissa on valmis. ”En ole ihan varma, että se on Suomen etujen mukaista”, Vapaavuori uskalsi epäillä Sdp:n lempilasta, vakuuksia, Helsingin Sanomissa (HS 13.7.).

Kommentti olisi voinut synnyttää rakentavaa väittelyä, mutta ei! Vapaavuori jätettiin ajatuksineen, myös mediassa, hyvin yksin. Eurooppa-ministerimme Alexander Stubb (kok) uskalsi puolustaa puoluetoveriaan julkisesti, tosin varovaisin sanankääntein: ”Maailmaan mahtuu paljon analyyttistä keskustelua…” (HS 14.7.)

Todella – mahtuuko?

”Vapaavuori pelaa Espanjan joukkueessa”, Urpilainen hermostui ja pysäytti orastavan keskustelun suoraan seinään.

Yhden totuuden maassa on se vaara, että ainainen juupas-eipäs-keskustelu hämärtää ison kuvan maailmasta. Kuten vaikkapa, mihin Eurooppa ja Suomi ovat eurokriisin myötä menossa. Mitä tästä kaikesta seuraa?

Näperrellessä perspektiivi häviää helposti: Suomen vakuudet Espanjan tai Kreikan tuille ovat vain minuskuulisen pieni välimerkki suuremmassa tarinassa. Se meidän toimittajienkin olisi hyvä pitää mielessä.

Kun espanjalaisilta kysytään tiedotusvälineissä, mikä on se lääke, jolla he uskovat selviävänsä kriisistä, heillä on vastaus: ”Me elämme yhteisessä Euroopassa. Täällä me autamme toisiamme.”

EM-jalkapallomaa, jos joku, tietää, että voittoon ei riitä pelkästään joukko kirkkaita tähtiä. Yhteenpelaaminen on viime kädessä se taikasauva, joka pelastaa suurenkin kriisin edessä.