Vierailijatiedot: Avoimuus pelottaa eduskunnassa

PÄÄKIRJOITUS: Tuhoamiselle kerrotut perusteet eivät ole kestäviä.

Profiilikuva
Teksti
Ville Pernaa
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.

Suomalaiset rekkafirmat ja niiden työntekijät saivat ikävän lahjan joulun alla 2015. Hallitus päätti valmistella luopumista niin sanottuun kabotaasiin liittyvistä kansallisista määritelmistä.

Arkikielellä ilmaistuna se tarkoitti erityistoimin suojeltujen kotimaisten kuljetusten avaamista EU-tason kansainväliselle kilpailulle eli Suomen rajojen sisällä kulkevan tavaraliikenteen vapauttamista myös esimerkiksi virolaisille tai puolalaisille rekoille.

Sekä työntekijöiden että työnantajien järjestöt olivat kauhuissaan. Hallituksen esitystä kabotaasista vastustettiin ja erilaisia kompensoivia toimia vaadittiin.

 

Maanteiden tavaraliikenteen asiat tekivät Suomen Kuljetus ja Logistiikka ry:n (SKAL) toimitusjohtajasta Iiro Lehtosesta yhden ahkerimmista eduskunnassa vierailijoista. Yli 20 käyntiä keväästä 2016 kevääseen 2017, kertovat haltuumme saamat eduskunnan vierailijatiedot.

Hallituksen liikennekaarena tunnettu uudistusohjelma on heilutellut alan vakiintuneita toimintamalleja koko vaalikauden. Ei ihme, että Lehtosella oli kovasti asiaa eduskuntaan ja erityisesti sen liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajalle Ari Jaloselle ja valiokunnan jäsenille. Kabotaasin lisäksi ajankohtaisia aiheita riitti traktoreiden verokohtelusta polttoaineveron palautusjärjestelmään.

Näissä tapaamisessa Lehtonen ja Jalonen tekivät työtään, toinen kuljetusalan yritysten edunvalvojan palkollisena, toinen satakuntalaisten äänestäjien mandaatilla.

 

Kummastakaan siinä ei ole mitään kummallista tai salaista, mutta eduskunnan mielestä on. Syyskuussa nousi kohu siitä, että eduskunta ei vastoin korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua luovuttanut vierailijatietojaan – vaikka niiden salaamiselle ei ollut perusteita – vaan ryhtyi tuhoamaan niitä päivittäin.

Avoimuutta ja lobbausrekisteriä ajava Open Knowledge Finland ry sai kuitenkin eduskunnasta noin vuoden vierailijatiedot ajalta ennen silppurilinjaa. Aineisto kertoo, että salaamisen perusteiksi keksityt turvallisuusongelmat tai yksityisyyden suojan riskit ovat tekaistuja, kun tietoja käytetään vastuullisesti kuten journalistin ohjeisiin sitoutunut media tekee.

Nyt valtioneuvoston kansliasta ilmoitettiin (Svenska Yle 6.10.), että jatkossa ministeriöt ryhtyvät tuhoamaan vierailijatiedot heti vierailun päätyttyä. Samaa salailua tekaistuin perustein siis.

Paavillisempia kuin paavi.

Yksi kovimman lobbauksen kohteena olevista poliitikoista, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo jutussamme, että hänelle eduskunnan vierailijalistojen julkistaminen on ”ihan sama”.

Valtioneuvoston kansliassa ja eduskunnan kansliatoimikunnassa ollaan paavillisempia kuin paavi.

Jännää miten paljon avoimuus pelottaa täällä maailman lähes vähiten korruptoituneessa valtiossa, avoimuuden mallimaassa. 

 

Kirjoittaja Ville Pernaa on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.


Lue myös: