Turha hurskastella, Seiska

Profiilikuva
Alpo Rusi
Teksti
Tuomo Lappalainen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tiedotusvälineissä on oltu kauhistuneita hallituksen suunnitelmista, ja syystä.

Meteli alkoi, kun esitutkinta-, pakkokeino- ja poliisilakien uudistamista pohtinut toimikunta ehdotti, että toimittajien lähdesuoja pitäisi saada murrettua jo esitutkinnassa eikä vasta tuomioistuimessa. Muutos vaikeuttaisi ratkaisevasti vallanpitäjien valvontaa. Politiikan ja hallinnon vääryydet paljastuvat usein nimettömien vinkkien perusteella. Moni epäkohta jäisi pimentoon, elleivät vuotajat voisi olla varmoja, että toimittajat pitävät lähteensä omana tietonaan.

Kun media puolustaa tällaista lähdesuojaa, se ei kanna huolta vain omista toimintaedellytyksistään vaan koko demokratian toimivuudesta.

Lähdesuojaa eivät kuitenkaan uhkaa vain päättäjät, jotka haluavat salata itsensä kannalta ikäviä asioita.

Toinen uhka väijyy niin lähellä, etteivät tiedotusvälineet näe sitä aina itsekään.

Lähdesuojaa käytetään nimittäin hyväksi myös uutisissa, joilla ei ole juuri mitään tekemistä vallankäytön kontrollin kanssa.
Traaginen kouluesimerkki on 7 päivää -lehden tiskin alta saama tieto laulaja Matti Inkisen rikosepäilyistä. Vakavan sairauden kokenut Inkinen katosi samana päivänä kun lehti ilmestyi. Myöhemmin hän löytyi hukkuneena.

Tässä tapauksessa julkaisupäätökselle on ollut hyvin vaikea nähdä mitään muuta motiivia kuin lehden myyminen sensaatiolla.
Lähdesuojaa voi puolustaa tehokkaasti vain jos sillä on suuren yleisön tuki.

Jos kovin moni vuoto liikkuu yksilön oikeusturvan kannalta samalla harmaalla vyöhykkeellä kuin Seiskan Inkis-väite, paineet lähdesuojan murtamiseksi kasvavat varmasti, median ja kansanvallan tappioksi.

Alpo Rusin tapauksessakaan ei loppujen lopuksi ole oleellisinta, oliko vuotaja poliisi vai joku muu salaisen tiedon haltija, sillä vuotoreitti tuskin vaikutti Rusille aiheutuneisiin seurauksiin.

Paljon auttaisi, jos uutiskilpailun keskelläkin muistettaisiin yksi perustotuus, erityisesti rikosuutisoinnissa.

Kun toimittaja lähtee poliisin tai kenen tahansa muun salaisuuksien levittelijän kelkkaan, tien päässä voikin olla avoimen yhteiskunnan sijasta ilmiantoyhteiskunta.