Toimittajien lellikit - oikeasti suomalaisella medialla on vain yksi kestosuosikki

Profiilikuva
Matti Putkonen
Teksti
Leena Sharma
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Naton huippukokous Bukarestissa vuonna 2008. Tunnin odottelun jälkeen lehdistötilaisuuteen saapuu Venäjän presidentti Vladimir Putin. Ennakkotiedoista poiketen hän on viime hetkellä päättänyt ilmestyä paikalle. Suuri osa venäläistoimittajista puhkeaa raivokkaisiin suosionosoituksiin.

Suomalaisiakin toimittajia syytetään poliitikkojen suosimisesta. Pysyvä pahantuulisuuden pilvi näyttää laskeutuneen perussuomalaisten puoluetoimiston ylle. Timo Soinin mielestä (Iltalehti 30.5.) toimittajat lellivät Ville Niinistöä (vihr) ja Paavo Arhinmäkeä (vas). Syytökselle voi lähinnä hymyillä, kun muistaa miten paljon myötäsukaista palstatilaa Soini itse on saanut juurevan persoonansa esittelyyn.

Ikävämpi sävy on perussuomalaisten ”työmiehellä” Matti Putkosella, joka väittää, että Helsingin Sanomien edesmennyt toimittaja Jaakko Hautamäki olisi huijannut kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen videohaastatteluun. Seurauksena surullisen kuuluisat minareettihuudot ja neekeriukkoilut. Valokuvaaja Sami Kero kertoo uusimmassa Journalistissa, miten asia oikeasti meni. Jokainen tolkuissaan oleva tajuaa: ei Hakkarainen niin metsäläinen ole, ettei ymmärtäisi milloin häntä videoidaan ja milloin ei.

Oikeasti suomalaisella medialla on vain yksi kestosuosikki: presidentti Sauli Niinistö. Hänen leskeytymisensä, tsunamikokemuksensa ja kansansuosionsa ovat niin vahva cocktail, että toimittajatkin ovat siitä päihtyneet.

Kaikkien muiden suosio on katoavaista ja epäsuosio haihtuvaa. Missä on nyt kokoomuksen kultapoika Alex Stubb, josta media ei vielä vähän aikaa sitten saanut tarpeekseen? Jossain b-luokan ministerinhommissa hän kai häärii…

Jutta Urpilaiselle ja Jyrki Kataiselle on käynyt toisin päin. Vuoden 2007 vaalien alla epäonnistuneessa rusketusmeikissä esiintynyt Katainen melkein naurettiin tv-tenteistä ulos. Urpilaisen pilkkaaminen ei tuntenut rajoja hänen ensimmäisinä puheenjohtajavuosinaan. Nyt kaikki on toisin.

Ei poliitikkojen kuulukaan olla jatkuvasti tyytyväisiä toimittajiin. Neljä vuotta sitten keskusta piti puoluekokousta vaalirahaskandaalin varjossa. Puoluesihteeri Jarmo Korhonen lietsoi väkeään ”etelän metiaa” vastaan. Tv:stä tutut toimittajat olivat saada kokouspaikalla turpaansa. Parempi kuitenkin niin kuin että toimittaja osoittaa seisaaltaan suosiota poliitikolle.