Tabloidi on keksitty

Oottako kuullu, että Helsingin Sanomat on keksinyt tabloidin!

Jos olisi viime kuukaudet lukenut vain Hesaria, saattaisi olettaa, että väite on totta.

(Erkon perhe ei muuten koskaan puhunut Hesarista. Heille lehti oli HeSa.) Ensimmäinen tabloidinumero oli harmaudessaan ja vaatimattomuudessaan suoraan sanoen järkytys. Vaatimatonta vaikutelmaa ei toki aiheuttanut puoleen pienentynyt sivukoko, vaan haalean vaalea ulkoasu: ponneton otsikkokirjain, korostusten ja kontrastien puute, näkökentästä lähes katoavien yksipalstaisten mitättömyys. Myöskin Helsingin Sanomien maineikas uutiskuvajournalismi on ainakin toistaiseksi loistanut poissaolollaan.

Tabloidi-HS:n hillitty typografia – termin laajassa merkityksessä – ei tietenkään ole vahinko eikä ammattitaidon puutetta. Siihen on yksi ja ainoa syy: äärimmäinen pelko, etten sanoisi kauhu siitä, ettei vain kunnianarvoisa Helsingin Sanomat olisi muuttunut iltapäivälehdeksi, kun se on niiden kokoinenkin.

Tabloid-koko ei kuitenkaan määrittele lehden ”luokkaa”. Maailmassa ilmestyy sadoittain laatulehtiä, jotka ovat tabloideja ja hyödyntävät tabloiditypografialle ominaista muotokieltä.

Suomessa tällä saralla hyväksi esimerkiksi käy Hufvudstadsbladet, joka on taitoltaan suorastaan räväkkä.

Siinä viljellään kaikkia niitä huomionherättämiskeinoja, jotka HS:sta puuttuvat.

On tänä lyhyenä ilmestymisaikana tabloidi-HS:ssa toki tapahtunut kehitystäkin. Taittoon on paikoin tullut väriä ja voimaa – esimerkiksi torstai- ja urheilusivuille, otsikkotyyppejä on lisätty, taitto on ollut osin rohkeampaa.

HS:n design-toimituksen esimies latasi tv-ohjelmassa, että viikon päästä kukaan ei enää kaipaa broadsheet-Hesaria.

Minä ainakin kaipaan.

Suhteemme alkoi 1940-luvulla, jolloin isäni alkoi liimaselkäisen maakuntalehden lisäksi tilata irtolehtistä Hesaria. Sain myydä vanhat HeSat Vakkurin kukkakauppaan ja kuittasin hyvät karkkirahat.

Vanhalla tädilläni oli tapana sanoa, että ihminen tottuu kaikkeen, vaikka pitämään jääpuikkoa pyllyssään.

Ehkä tabloidi-Hesarikin ajan kanssa menettelee.