Soininvaara: Öljyn kulutus verolle

Profiilikuva
energiavero
Teksti
SKnetin toimitus

Öljyn korkealle hinnalle emme voi mitään, eikä pidäkään voida, mutta rahavirta sen tuottajille on kohtuuton ja tuhoisa, kirjoittaa Osmo Soininvaara kolumnissaan. Oletko kirjoittajan kanssa samaa mieltä?

Öljyä kuluttavien maiden tulisi sopia, että ne korottavat yhdessä öljyn kulutukseen kohdistuvaa verotusta – ja paljon. Yleensä energiaverotuksella tähdätään energian säästöön, mutta siitä ei tässä olisi kyse, sillä öljyn verottaminen ei sen kulutukseen juuri vaikuttaisi. Öljyn kuluttajahinnat eivät nousisi eikä öljyn kulutus siten myöskään vähenisi.

Väite on yllättävä. Se perustuu oletukseen, että öljyn tarjonta on jäykkää eli öljyn hinta ei vaikuta tarjontaan. Eihän sen hinnan moninkertaistuminen ole houkutellut markkinoille juuri lainkaan uutta tarjontaa. Kun tarjonta ei jousta, kysynnän yksin on joustettava.

Öljyn kysynnän ylittäessä tarjonnan hinta nousee, kunnes riittävästi kysyntää on karsiutunut pois. Kysynnän sopeuttava hinta ei riipu juuri lainkaan siitä, miten se jakautuu veron ja tuottajahinnan kesken. Tätä kirjoitettaessa öljytynnyri maksaa 96 dollaria, joka menee kokonaan tuottajalle. Jos kaikki maat verottaisivat öljyn kulutusta 30 dollaria tynnyriltä, öljyn hinta olisi edelleen osapuilleen 96 dollaria, mistä 66 dollaria menisi öljyn tuottajille ja 30 dollaria kuluttajamaiden valtioille.

EU:n valtiovarainministerit myönsivät tämän mekanismin toiminnan, kun he sopivat, ettei mikään maa alenna polttoaineiden verotusta kompensoidakseen öljyn hinnannousua kuluttajille. Se raha menisi vain öljyšeikeille, selitti valtiovarainministeri Antti Kalliomäki eduskunnalle. Jos veron alennus menisi öljyšeikkien taskuun, olisi veron korotus tietysti heiltä pois.

Olennaista on, että mahdollisimman moni kuluttajamaa sitoutuu öljyn verotukseen. Jos Suomi yksin nostaa veroa, se ei laske raakaöljyn maailmanmarkkinahintaa.

Katkelma Osmo Soininvaaran kolumnista (SK 3/2008).