SK:n lukijoilta: Vieraita kieliä pitäisi voida opiskella koulussa etäyhteyksien kautta – Erimielisyys on hyväksi

Kielten opetuksen pitäisi siirtyä pysyvästi digikanaviin.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Kielten opetus pysyvästi digikanaviin

Kielten opiskelu on yksipuolistunut Suomen kouluissa hälyttävästi. Englantia lukuun ottamatta vieraiden kielten suosio on romahtanut, eikä asiaan ole löydetty tehokkaita lääkkeitä (SK 35/2020).

Myös elinkeinoelämä jakaa huolen. Yli 20 000:ssa vientiyrityksessä tarvitaan monipuolisempaa kielitaitoa. Lisäksi työpaikkojen arki kansainvälistyy.

Nyt on löydettävä uusia keinoja, joilla koulujen kielitarjontaa voidaan laajentaa ensimmäisestä A-kielestä alkaen. Ratkaisu voi löytyä koronakevään digiopetuksen onnistuneista kokemuksista. Suomessa on syytä siirtyä malliin, jossa vieraita kieliä voi opiskella etäyhteyk- sien kautta kaikkialla Suomessa alakoulusta alkaen. Näin kielitarjonta voitaisiin toteuttaa yhtä laajana asuinpaikasta ja koulusta riippumatta. Tämä olisi merkittävimpiä tasa-arvotekoja, jonka suomalaiselle koulutukselle voisi nopealla aikataululla tehdä.

Mikko Vieltojärvi

Asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto

 

Erimielisyys on hyväksi

Oppositio ja toimittajat etsivät säröjä hallituspuolueiden väliltä. Erimielisyyttä hallituksessa pidetään huonona asiana. Kuitenkin sille on oma paikkansa hallitustyöskentelyssä. Muuten moni tärkeä näkökohta jäisi huomaamatta. Ei tiedekään etenisi, jos kaikki tutkijat olisivat samaa mieltä.

Risto Moisio

Tampere