SK:n lukijoilta: Vain pieni osa hakkuista on avohakkuita – Piiloväestö viranomaisten näkyviin

Vain pieni osa kaikista hakkuista on avohakkuita.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Tilastoja avohakkuista

”Suojelun suosio kasvaa” -jutusta (SK 10/2021) sai kuvan, että suomalaiset metsät ovat pelkkiä avohakkuuaukioita. Totuus on toinen.

Avohakkuita tehtiin 0,6 %:lla metsäpinta-alasta. Hakkuupinta-alasta niiden osuus on 2010-luvulla ollut 16–22 %. Valtaosa hakkuista, lähes 80 %, on kasvatushakkuita.

Suomen metsäkeskuksen tilastoimien metsänkäyttöilmoitusten mukaan keskimääräinen avohakkuuala oli 1,53 hehtaaria vuonna 2019. Keskimääräinen avohakkuupinta-ala Ruotsissa oli 4,06 hehtaaria.

Metsänomistajat ovat myös velvollisia uudistamaan metsänsä avohakkuun jälkeen. Tänä vuonna Suomen metsiin istutetaan yli 150 miljoonaa puuntainta ja kylvetään noin 1,3 miljardia puun siementä.

Erno Järvinen

Toimitusjohtaja, Suomen Metsäsäätiö

 

Piiloväestö näkyviin

”Mökkeily verolle” -jutussa (SK 9/21) Digi- ja väestötietoviraston edustaja kyseenalaisti kakkosasukkaita koskevan tietopohjan parantamistarpeen. Yksi merkittävä näkökulma jäi huomiotta.

Laajoissa myrsky- tai sähkökatkotilanteissa pelastuslaitos tai muut viranomaiset eivät tiedä, kuinka paljon alueella on ihmisiä. Suuressa osassa Suomea tätä ”piiloväestöä” on enemmän kuin alueella virallisesti asuvia. Tietopohjan avulla viranomaiset voisivat varautua poikkeustilanteisiin paremmin.

Matias Hilden

Kunnanjohtaja (va), Ruokolahti