SK:n lukijoilta: Taksilain kaltaiset uudistukset autioittavat maaseudun

Taksilain kaltaiset uudistukset autioittavat maaseudun.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Hyvä ja halpa eivät mahdu samaan pakettiin

Uuden taksilain seurauksia kuvaava ”Kylän ainoa valopilkku” -artikkeli (SK 50/2018) antaa realistisen käsityksen siitä mitä seuraa, kun säädetään lakeja joiden vaikutuksia ei osata tai haluta arvioida. Liikenne- ja viestintäministeriön uutta taksilakia valmistelleet virkamiehet ovat olleet kovin vaitonaisia, kun seuraukset alkavat valjeta.

Keskeisiä argumentteja olivat kilpailun lisääminen ja hintojen aleneminen. Väitettiin myös, että vanhan lain mukainen määräsääntely esti liikenteen digitalisaatiota. Uusien yrittäjien määrä on lisännyt kilpailua, mutta hinnat ovat jopa nousseet. Tästä varoitettiin päättäjiä, kun tiedettiin miten Ruotsissa on käynyt. Varoitukselle viitattiin kintaalla. Digitalisaatiota taksit eivät ole koskaan estäneet.

Nyt olisi aika tietää, ovatko päättäjät edelleen sitä mieltä, että taksipalvelut ovat parantuneet ja hinnat laskeneet. Milloin ja miten nämä pekkamötöt, jotka ajoivat liberalisointia, tarjoavat meille maaseutukunnissa asuville edes yhtä hyvät taksipalvelut kuin aikaisemmin? Jokainen voi myös miettiä, mitkä hintakilpailulle avatut palvelut ovat oikeasti parantuneet ja halventuneet. Väitän, että tällainen yhteiskunnan kehittäminen johtaa vääjäämättä maaseudun tyhjenemiseen. Ehkä se on tarkoituskin.

Kyllä kansa tietää, että hyvä ja halpa eivät voi olla samassa paketissa.

Jarmo Aalto Yrittäjä, eläkeläinen, Vihti