SK:n lukijoilta: Presidentin vallan kaventuminen ei ole näkynyt työsuhde-eduissa – alkajaisiksi hän voisi luopua Kultarannasta

Ennen seuraavia presidentinvaaleja ehdittäisiin hyvin valmistella nykyistä vallanjakoa vastaavat työehdot.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Presidentin ja pääministerin työehdot samalle viivalle

Pääministerin asema on nyt selvästi presidenttiä vahvempi. Valtasuhteiden muutos ei ole kuitenkaan näkynyt työsuhde-eduissa.

Presidentillä perheineen on edelleen ilmainen täyshoito, mutta pääministeri joutuu maksamaan omat ja perheensä yksityismenot. Eikö olisi kohtuullista, jos Kesärannan ja Mäntyniemen asukkaita kohdeltaisiin samalla tavalla?

Pääministerillä on virka-asuntona vain Kesäranta. Presidentillä on käytössään Presidentinlinna ja Mäntyniemi sekä kesäpalatsi Kultaranta.

Muuttuneita valtasuhteita vastaisi, jos presidentti luopuisi Kultarannasta. Se voitaisiin myydä tai siirtää eduskunnan käyttöön. Presidentin valtaahan parlamentarisoitiin.

Pääministeri maksaa tuloistaan veroa, mutta presidentin virasta maksettu palkkio ja presidentille maksettu eläke on verovapaata tuloa.

Presidentinvaaleihin on vielä pari vuotta. Tänä aikana ehdittäisiin hyvin valmistella nykyistä vallanjakoa vastaavat työehdot tulevaisuuden presidenteille ja pääministereille.

Pekka Parkkinen

Hallintotieteiden tohtori, Espoo