SK:n lukijoilta: Muutin elintapojani, mutta jo ennen ilmastoraporttia – Kaikki suhteet poikki ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin?
Olisiko Suomen katkaistava kaikki suhteet ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin?
Hankala kysymys
Olisin joutunut vastaamaan ”en ole” Ilmastouutiset vaikuttivat arkeen -jutun (SK 2/2019) kysymykseen ”oletteko muuttanut omia käyttäytymistapojanne tai kulutustottumuksianne ilmastonmuutoksen torjumisessa”. Vastaamalla ei olisin kuitenkin vääristänyt sitä mitä haettiin.
Siirryin kasvispainotteiseen ruokaan jo vuosia ennen IPCC:n raporttia, käytin juuri julkisia matkatessani 1 200 km suuntaansa enkä lennä. Sain vuonna 2018 maksamastani 230 euron vesiennakosta palautusta 188 euroa. Olen vuosia lajitellut kaikki talouden jätteet (paperit, kartongit, muovit, metallit, lasit, bio) ja kierrätän. Pidän asuntoni niin viileänä kuin mahdollista (kerrostalossa tulee alaraja turhan nopeasti vastaan, vaikka kaikki patterit ovat kiinni). Mutta ei, IPCC-raportti ei muuttanut tekemisiäni – olisinko siis näkynyt itsepäisten jäärien kuudessa prosentissa, vaikka olen kaikkea muuta?
Paula Artes
Helsinki
Suhteet poikki?
Suomi kuuluu pieneen joukkoon maailman maita, jotka edes yrittävät puhua Kiinan Xille ihmisyydestä, kerrotaan pääkirjoituksessa (SK 2/2019). Miten tähän sopii se, että Suomen presidentti matkustaa valtiovierailulle Kiinaan? On siinä jonkinlaista miettimisen aihetta.
Toisaalta maailmassa on vain kourallinen maita, joiden ihmisoikeudet ovat jonkinlaisessa kunnossa. Jopa EU:ssa on muutamia maita, joiden järjestelmää voi nimittää paremmin itsevaltaiseksi kuin demokraattiseksi. Olisiko noihin maihin katkaistava kaikkinaiset suhteet?
Timo Uotila
Helsinki