Aluepuolustuksen palauttaminen olisi Nato-jäsenyyttä parempi ratkaisu

Aluepuolustuksen palauttaminen olisi Nato-jäsenyyttä parempi ratkaisu.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Lukijoilta

Naton sijaan aluepuolustus

Sauli Niinistön haastattelun (SK 17/2022) kaltaista painavaa tekstiä saa harvoin lukea. Niinistön mielipide Vladimir Putinin täydellisen virheellisestä käsityksestä liberaalien arvojen vahvuudesta on tärkeä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan käänsi suomalaisen kansalaismielipiteen Nato-vastaisesta myönteiseksi hetkessä. Käymieni keskustelujen perusteella syy oli kansan joutuminen lähes paniikkiin. Monet mediassa ovat ottaneet asiakseen lietsoa sodan pelkoa.

Opiskelin Saksan sotakorkeakoulussa 1990-luvulla. Kaikista Naton jäsenmaista tulleet opiskelutoverini pitivät tuolloin Suomen itsenäistä puolustusta uskottavana. He ymmärsivät, että se perustui maanpuolustustahtoon, koulutusjärjestelmäämme, suureen reserviin ja liikekannallepanojärjestelmään. Jos päätös olisi minun, Suomi ei liittyisi Natoon vaan palauttaisi 2000-luvun alussa alasajetun aluepuolustuksen.

Menestyksellisen hyökkäyksen tekemiseksi Suomeen Venäjän olisi radikaalisti uudistettava asevoi­miensa kalusto ja johtamiskulttuuri. Se vie kymmeniä vuosia – eikä välttämättä onnistu koskaan. Silloin lapsillamme ja lastenlapsillamme tulee olla mahdollisuus päättää, miten he haluavat hoitaa puolustuksensa. Luottaako vieraaseen apuun vai seisoako rohkeana itseensä luottaen?  

Jyrki Berner