Kansan urhokkaat

Rakennetaan jokaiselle varusmiehelle oma potero! Ehkä sitten intti ahdistaa vähemmän nuoria

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Jo joka kolmas suomalainen nuori mies jättää armeijan käymättä. Syynä on kuulemma se, että asuminen muiden kanssa sekä yhteiset vessat ja suihkut ahdistavat nuorukaisia. Yhteisasumisen ankeuden tietää jokainen, joka on elänyt kolhoosissa tai joutunut seuramatkalla yöpymään vieraiden ihmisten kanssa retkeilymajoissa ja muissa hostelleissa.

Ahdistukselle pitää tietenkin tehdä jotakin. Muuten sotaväki kuolee ennen pitkää sukupuuttoon ja Suomen puolustus joudutaan hoitamaan pelkästään 64 huippuhienolla hävittäjällä, joihin ei riitä lentäjiä. Tosin jos säät pysyvät kehnoina, joka sään hävittäjät eivät pääse ilmaan, vaikka lentäjiä riittäisikin.

Joka tapauksessa on tarpeen mietiskellä, miten intistä saadaan nykyistä houkuttelevampi ja vähemmän ahdistava.

Hajueristeissä voidaan hieman säästää, jos luovutaan hernekeiton tarjoamisesta torstaisin.

Kasarmeilla helpoin ratkaisu on väliseinien tai edes sermien käyttöönotto. Kymmenen hengen tuvat remontoidaan kymmeneksi yksiöksi, jotka ääni- ja hajueristetään toisistaan. Hajueristeissä voidaan hieman säästää, jos luovutaan hernekeiton tarjoamisesta torstaisin.

Kenttäoloissa suuret joukkueteltat voidaan korvata pienillä putkiteltoilla tai laavukankailla ja korsut yhden hengen poteroilla, joiden yksityisyyttä myös vihollisen toivotaan kunnioittavan.

 

Ainakin ennen vanhaan kasarmeilla saattoi olla vessoja, joissa ei ollut lainkaan ovia. Mikäli sellaisia on edelleen, ovien ja jopa lukkojen hankkimista on syytä suositella. Yksityisten riukujen, vessojen, suihkujen ja kylpyhuoneiden rakentaminen koko armeijalle on kieltämättä haasteellista, koska se vaatii tilaa, aikaa ja rahaa.

Jos kuitenkin on poliittista tahtoa, hyvään alkuun päästään, kun jätetään tilaamatta yksi puolen miljardin euron hävittäjälentokone ja käytetään säästyvät varat privaattiähkiöiden rakentamiseen varusmiehille.

Samaan tulokseen voidaan päästä jopa ilman leikkauksia, jos ovelasti budjetoidaan varat 65 hävittäjää varten ja jätetään sitten vain se yksi ostamatta. Silloin saadaan ilman lisäkuluja sekä halutut 64 hävittäjää että omat kylpyhuoneet jokaiselle sotapojalle.

Pohjimmiltaanhan tässä on kyse siitä, haluammeko vahvistaa maamme puolustuskykyä hankkimalla yhden hävittäjän lisää vai palauttamalla tykinruoaksi kolmasosan ikäluokista.