Miksi emeritus- ja emerita-sanat kelpaavat, vaikka muuten vältettäisiin sukupuolisidonnaisuutta? – Uniper-arviot julki

Miksi emeritus- ja emerita-sanat kelpaavat, vaikka muuten vältettäisiin sukupuolisidonnaisuutta?

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Lukijoilta

Linjatonta puhetta

Anna Rotkirchin mukaan yliopistomaailmassa kartetaan nykyisin suotta sukupuolista puhumista (SK 34/2022). Ainakin yhdessä asiassa sitä kuitenkin harrastetaan. Eläkkeellä olevat professorit ja vastaavat eivät yleensä suostu sanomaan suoraan olevansa eläkkeellä, vaan miehet hienostelevat emeritus- ja naiset emerita-sanalla.

Nämä sanat tuntuvat kelpaavan jopa sellaisille tiedotusvälineille, jotka muutoin pyrkivät välttämään sukupuoleen viittaavia ilmaisuja. Sanojen sukupuolisidonnaisuuden ei luulisi riippuvan siitä, ovatko ne suomea vai jotain muuta kieltä. 

Vesa-Matti Peltola, Orimattila


Uniper-arviot julki

Kun Uniper-kauppaa suunniteltiin, oletettavasti Fortumissa arvioitiin sen edut ja riskit. Nyt olisi mielenkiintoista nähdä, miten riskejä tuolloin arvioitiin. Useinhan arvion tekee ulkopuolinen konsultti tai yrityksen oma tutkimusosasto.

Oletettavasti arviot on toimitettu aikoinaan Fortumin johdolle, eivätkä ne välttämättä ole olleet julkisia. Koska asialla on yhteiskunnallista merkitystä, ne tulisi nyt julkaista. Tässä vaiheessa voisi myös arvioida esiselvityksen laatua ja tekijöiden ja myös päättäjien pätevyyttä. 

Veli-Jukka Anttila, Lääkäri