Ansaitsevatko köyhät vain kaikkein välttämättömintä terveydenhoitoa?

Profiilikuva
Jyrki Katainen
Teksti
Leena Sharma
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Voi kokoomus. Pitkään meni niin hyvin. Jyrki Katainen on häärinyt Euroopan huippukokouksissa ihan ässänä. Gallup-kuninkuus jatkuu. Eikä kukaan kokoomuslainen ole möläytellyt Terijoen hallituksista, kaunaisista vasemmistoäänestäjistä tai työnantajan oikeudesta vaatia työntekijöiltään tarvittaessa vaikka nakuilua.

Mikään hyvä ei kestä ikuisesti.

Helsingin Sanomat kertoi viikko sitten, että sosiaalidemokraatit haluavat päästä eroon terveyskeskusmaksuista Helsingissä. Suurin valtuustoryhmä kokoomus haraa vastaan.
Tässä kokoomusryhmän puheenjohtajan Tatu Rauhamäen perustelu:

”Silloin sinne hakeuduttaisiin muun kuin akuutin hoidon tarpeessa.”

Ja tässä vielä hieman lisää:

”Tiedämme kokemuksesta, että terveyskeskuskäynnit vähentyivät kun maksut otettiin käyttöön, vaikka ne alhaisia ovatkin.”

Niinpä. Hetken ne onnistuvat sumuttamaan työväenpresidenteillään ja talkoorukkasillaan, mutta sitten suusta pullahtaa jotain tällaista, joka paljastaa että kyllä ne kuulkaa edelleen ovat niin kokoomuslaisia.

Terveyskeskusmaksu on pääministeri Esko Ahon porvarihallituksen vuonna 1993 käyttöön ottama häpeäpilkku, joka kurittaa kaikkein köyhimpiä – niitä, joille 13,70 euron ylimääräinen menoerä on liikaa. Lamavuosienkaan jälkeen siitä ei ole luovuttu.

Rauhamäen perustelut ovat pöyristyttävät. Onko julkinen terveydenhuolto tarkoitettu ainoastaan pää kainalossa kulkeville akuuttipotilaille? Ansaitsevatko köyhät vain kaikkein välttämättömintä hoitoa? Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on tämän logiikan mukaan heidän kohdallaan turhaa ylellisyyttä.

Mitä sanoo Suomen kuuluisin kokoomuslainen, arvojohtajaksi pyrkivä presidenttiehdokas Sauli Niinistö? Siis hän, jonka arvoista ei tiedetä yhtään mitään. Onko niin, että ”nykyisessä taloudellisessa tilanteessa” ei tällaista uudistusta kannata lähteä ajamaan kuten kesällä totesi kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko? Sen jälkeen kun hän oli itse todennut, että maksun poistaminen tekisi terveydenhuollosta tasa-arvoisempaa.

Toivottavasti presidentinvaalitenteissä jaksettaisiin loputtoman Nato-jankkauksen lisäksi nostaa esille myös näitä oikeasti merkityksellisiä asioita.

Ai niin. Helsingin valtuustoryhmät saavuttivat 29.10. lauantaina yksimielisyyden kaupungin taloudenpidosta. Terveyskeskusmaksusta ei luovuta.