Netti, toimittaja ja totuus - lesbobloggari opettaa

Profiilikuva
huijarit
Teksti
Hanna Leivonniemi
Hanna Leivonniemi on vapaa toimittaja.

Mediaa on taas vedetty höplästä. Syyrialainen lesbobloggari osoittautuikin Edinburghissa asuvaksi nelikymppiseksi amerikkalaismieheksi.

Amina Abdullah Arrafin nimellä viiden kuukauden ajan blogannut Tom MacMaster ehti saada kymmeniätuhansia lukijoita ja antaa sähköpostihaastatteluja usealle kansainväliselle tiedotusvälineelle elämästään Damaskoksessa poliittisen kuohunnan keskellä ennen kuin paljasti, että kaikki, mitä blogiin on kirjoitettu, on hänen mielikuvituksensa tuotetta.

Mikä yllätys! Mikä nolous!

Arabimaiden kuohunnassa blogit ja sosiaalinen media ovat nousseet tärkeäksi informaation lähteeksi. Samalla on tullut yhä tärkeämmäksi tarkistaa, että internetistä poimittuun tietoon voi todella luottaa.

On häkellyttävää, että suurille uutisvälineille kuten CNN:lle, Guardianille ja Timelle ei tullut mieleen ajatella, että Aminan tarina oli hieman liian herkullinen ollakseen totta.

Tiedotusvälineet läähättivät onnesta löytäessään internet-sensuurin maasta ihmisen, joka rohkeasti omalla nimellään ja kuvallaan bloggasi paitsi seksuaalisesta suuntautumisestaan (rikos ja tabu Syyriassa), myös osallistumisestaan opposition mielenosoituksiin (vielä varmempi tapa joutua vaikeuksiin).

Lankaan meni myös sosiaalinen media. Kun blogissa kerrottiin ”Aminan” joutuneen pidätetyksi, Facebookiin levisi vetoomus hänen vapauttamisekseen.

Internet on täynnä hörhöjä, jotka haluavat edistää kuka mitäkin asiaa.

Pitkään kirjailijaksi halunnut Tom MacMaster on kertonut, että hän halusi blogillaan tuoda näkyväksi Lähi-idän kansannousua ja uskoi, että viestin saisi perille paremmin syyrialaisena naisena kuin amerikkalaisena miehenä.

Siinä hän oli oikeassa. Henkilökohtainen tarina, silminnäkijätodistus ja tunteet myyvät.

Tom MacMaster on nostettu tarinan konnaksi, ja hän on pahoitellut tekoaan syvästi. Siihen ei ole syytä. Internetin luonteeseen kuuluu tietynlainen anonyymiys. Netissä on hyväksyttyä luoda erilaisia identiteettejä erilaisilla foorumeilla.

Hölmö on se tiedotusväline, joka uskoo tarkistamatta, että kaikki mitä nettiin on kirjoitettu, on täysin totta.

Jäämme odottelemaan syyrialaisen sotilaan tarinaa siitä, kuinka hän loikkasi kansan puolelle.

Jos sotilas esiintyy tarinassa omalla nimellään ja ilmoittaa oleskelevansa edelleen Syyriassa, kääntäkää sivua.