Pää pyörällä

Pakina: Päänsiirto tarjoaa tulevaisuudessa huimia mahdollisuuksia, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
pakina
Teksti
Jukka Ukkola
Suomen Kuvalehti

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Niin sanottujen Nibiru-uskovaisten mukaan maailmanloppu tulee tällä viikolla, joten jos se on jo tullut tätä luettaessa, lukemista ei kannata jatkaa, koska tekstissä kerrotaan tulevaisuudesta, jota siis tässä tapauksessa ei ole.

Joka tapauksessa italialainen neurokirurgi Sergio Canavero ilmoitti Kiinassa siirtäneensä kuolleen ihmisen pään toisen kalmon ruumiiseen. Siirto onnistui erinomaisesti, sillä vaihtopää toimi yhtä hyvin uudessa kuin entisessäkin ruumiissa. Ei edes hylkimistä eikä muita komplikaatioita ilmennyt. Canavero, josta ammattipiireissä käytetään myös nimityksiä umpihullu h.c. ja tohtori Frankenstein, sanoo että ihan kohta aletaan siirtää päitä elävien ihmisten kesken.

Jopa meikäläinen maallikko, ilman umpihullun tutkintoa, pystyy näkemään vilauksia mahdollisuuksista, joita päänsiirto tarjoaa tulevaisuudessa. Parhaat päät saatetaan siirtää komeimpiin vartaloihin tai päinvastoin. Tuloksena syntyy nobelbodareita, mensamissejä ja älyjääkiekkoilijoita, joita lajiin kuuluva päähän taklauskaan ei paljon haittaa.

Sadan vuoden päästä päänvaihto on ehkä rutiinielämää, vähän samaan tapaan kuin autojen renkaidenvaihto. Silloin ei enää tarvitse valitella hajamielisyyttään sanonnalla ”sama pää kesät talvet”. Ihmiset voivat vaihtaa itselleen kesäpään ja talvipään vaikka samalla kun siirtävät kellojaan tunnilla jonnekin päin.

Varmaankin päänvaihto jossakin vaiheessa kaupallistuu. Tosin sitä ennen luultavasti käydään päva-uudistuksesta monivuotinen sota, jossa taistellaan siitä, täytyykö päänvaihto säilyttää tiukasti julkisessa valvonnassa, vai voidaanko se yksityistää suurille kansainvälisille kallokorporaatioille. Itse olen taipuvainen kannattamaan kompromissia, eli maakuntamallia, jossa pääasiat jaetaan julkisen ja yksityisen sektorin kesken.

Kuhunkin maakuntaan tai jopa kuntaan perustetaan päävarasto eli päästö, joka toimii nykyisten kunnankirjastojen tapaan. Asukkaat voivat siis hakea kunnanpäästöstä yleisimmät bulkkipäät. Jos sitten joku haluaa jotain erikoisempaa, kuten tiettyä älykkyysosamäärää, sinistä tukkaa tai päänahkatatuointeja, menköön yksityiseltä puolelta hakemaan. Kela korvaa, ellei vaihto mene päittäin.