Lukijoilta: Ainoa tehokas keino lääkäripulan poistamiseksi voi olla omaisuustuloverotuksen uudistaminen

Yksityisellä puolella lääkärit voivat ottaa palkkansa omaisuustulona.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
LUKIJOILTA

Investointi kotisähköön voi olla virhe

Sähkö oli loppuvuonna 2022 erittäin kallista. Silloisilla hinnoilla kotituotanto aurinkopaneeleilla säästi kotitalouden rahaa.

Pienimuotoinen sähköntuotanto vähentää myös nyt muuta sähkön hankintaa, mutta tuhlaa kotituottajan rahaa. Viime viikkoina sähkönhinnat eivät ole kattaneet edes kotituotannon käyttökustannuksia. Sähkö on ollut erittäin halpaa.

Kymmenientuhansien eurojen investointi aurinkosähköön omassa kodissa saataa osoittautua pahaksi virheinvestoinniksi. Teollinen tuulivoimatuotanto kaksinkertaistuu Suomessa muutamassa vuodessa. Sähkö voi lähivuosina olla niin halpaa, ettei kotisähkön tuotanto säästä vaan tuhlaa rahaa. 

Pekka Parkkinen

Hallintotieteiden tohtori, Espoo


Verotuksesta ratkaisu lääkäripulaan

Suoraan sanoen -palstalla pääteltiin, että lääkäripula ratkeaa kouluttamalla lisää lääkäreitä (SK 21/2023). Epäilen, että ainoa tehokas keino julkisen sektorin lääkäripulan poistamiseksi on omaisuustuloverotuksen uudistaminen.

Yksityisellä puolella lääkärit voivat ottaa palkkansa omaisuustulona. On kannattavampaa tehdä yrityksen nimissä keikkaa julkiselle puolelle kuin ottaa virka vastaan. Ahneus ei tunne rajoja. Sanoi Hippokrates mitä tahansa, raha ajaa edelle. 

Vaikka julkinen terveydenhuolto on hieno ajatus, se tuskin tulee koskaan kunnolla toimimaan. Julkisella puolella asiakas on aina rasite, yksityisellä puolella taas tulonlähde. 

Aslak Allinniemi

Kauvatsa