Lukijoilta: Opettajat, nuoret ja huoltajat on otettava mukaan koulun uudistamiseen

On katsottava vuotta 2045, jolloin nyt syntyvä lapsi elää aikuisuuden varhaisvaihetta.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Lukijoilta

Tulevaisuuden koulu on luotava dialogissa

Olli-Pekka Heinonen ja Olli Luukkainen pohtivat (SK 4/2023) koulun muutoksen tarvetta. Koulutuksen menestystarinan jatkaminen edellyttää tulevaisuuden hahmottamista. Kyse on sivistyksen, osaamisen ja toimivan demokratian tulevaisuudesta. On katsottava vuotta 2045, jolloin nyt syntyvä lapsi elää aikuisuuden varhaisvaihetta.

Peruskoulua luotaessa komitealaitos oli toimiva tapa rakentaa yhteiskunnallista konsensusta. Sittemmin opetussuunnitelmien kehittämistä on pidetty koulun uudistumisen moottorina. Tulevaisuuden koulu tulee luoda uusista näkökulmista. Prosessin on oltava mukaan kutsuva ja sopivasti velvoittava.

Keskustelu edellyttää organisoitumista dialogisiksi, laaja-alaisiksi ryhmiksi, joissa syvennytään koulutuksen toivottuihin tulevaisuuksiin. Keskeistä on luoda tilannekuva megatrendien vaikutuksista ja hahmottaa koulutuksen tulevaisuustehtävä. On pohdittava, mitä muutoksia tarvitaan. Keskustelun pitää koskea koko yhteiskuntaa. Erityisesti on otettava mukaan opettajat, lapset ja nuoret sekä huoltajat. 

Jouni Välijärvi

Professori (emeritus)

Minna Riikka Järvinen

Toiminnanjohtaja, Kehittämiskeskus Opinkirjo