Liian harva saa asianmukaista tukea laihduttamiseen ja painonhallintaan

Liian harva saa asianmukaista tukea laihduttamiseen ja painonhallintaan.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Tiina Jääskeläinen
Ursula Schwab

Painoindeksi on hyvä työkalu

”Kaikki tahtoo laihtua” -artikkeli (SK 18/2022) kritisoi laihduttamista, terveydenhuollon toimintaa laihduttajien tukena ja painoindeksiä.

Kehon painoindeksi on erinomainen seulontatyökalu. Suositeltava indeksi perustuu vankkaan tutkimusnäyttöön ja on yksi olennainen tekijä arvioitaessa riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Artikkelissa todettiin, että BMI ei ota ikää huomioon. Ikääntyneille on oma BMI-raja eikä heihin pidä soveltaa työikäisten suositusta.

Keskustelu on nostanut esille tärkeitä teemoja, kuten kuinka painosta puhutaan yksilöä ­kunnioittaen. Ylipaino ja lihavuus ovat monien sairauksien riskitekijöitä. On voitava puhua myös laihduttamisesta ja painonhallinnasta. Liian harva saa asianmukaista ohjausta ja tukea. Suomessa lihavuus lisääntyy eivätkä terveydenhuollon resurssit riitä vastaamaan hoidon tarpeeseen. Perusterveydenhuollossa tulisi tarjota enemmän elintapaohjausta, ja siihen tulisi integroida psykologista tukea ja pitkäaikaista seurantaa. Lisäksi hoidossa tulisi hyödyntää laillistettuja ravitsemusterapeutteja.

Jos ei ole ylipainoa, on suositeltavaa keskittyä painonhallintaan, jotta paino ei huomaamatta nousisi. Terveyttä edistävä ruokavalio ja kohtuullinen liikunta auttavat.