Jukka Kemppinen: Mikael Lilius vahingoitti puheillaan muita johtajia

Profiilikuva
Fortum
Teksti
Karri Kokko

Mikael Liliuksen eilinen katkera puhe on vahingoksi muille ammattijohtajille, arvioi informaatio-oikeuden professori Jukka Kemppinen blogissaan.

Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius ilmoitti eilen jäävänsä tämän vuoden lopussa eläkkeelle ja puhui järjestämässään tiedotustilaisuudessa suunsa puhtaaksi.

Kemppinen arvelee, ettei Liliuksen poikkeuksellisen kärjekästä jäähyväispuhetta kuunneltu hyvällä ainakaan kollegoiden parissa.

”Yksikin mekastaja, joka haukkuu lähtiessään omistajat, kuten Lilius eilen, vahingoittaa lukuisia muita isäntärenkejä eli ammattijohtajia”, Kemppinen kirjoittaa.

”Liike-elämässä maksetaan tuntuvia ja ajoittain ylettömiä palkkoja nimenomaan siitä, että saaja on lojaali silloinkin kun tulee korville, aiheesta tai aiheetta.”

Kemppinen varoittaa myös laman ja yksityisen ahneuden seurauksista.

”Mikael Lilius ja hänen hengenheimolaisensa eivät tiedä, että mellakoissa ja kansannousuissa raivo kohdistuu ensin voutiluokkaan, ei herroihin. Kuningas on hyvä mutta hänen voutinsa ja sheriffinsä roistoja.”

Kemppisen mukaan nyt saadaan olla kieli keskellä suuta.

”Poliitikot puhuvat jo avoimesti kriisin syvyydestä ja vakavuudesta, vaikka ei siitä ole kuin muutama kuukausi, kun he toppuuttelivat toisia ja jupisivat jotain tilapäisestä häiriöstä.”

Kemppisen mielestä nyt uhkakuva on ”social unrest” eli yhteiskunnalliset levottomuudet.

”Obama tuntuu ymmärtävän tämän täysin ja yllättävää kyllä Sarkozy samoin. Niinistö puhuu kuin presidentti eli ikävästi ja suoraan, kun taas presidentti Halonen tuntuu irtautuneen turvallisesti todellisuudesta”, Kemppinen kirjoittaa.