Juhani Pekkala: Obaman opit ovat saapuneet Suomeenkin

Profiilikuva
Barack Obama
Teksti
SK:n toimitus

Luoko kuunteleva ja keskusteleva Barack Obama uuden johtamisen trendin, kysyy Suomen Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Johtamisguru Obama

Kuvitus Janne Tervamäki


Yhdysvaltain uuden presidentin Barack Obaman 100 ensimmäistä päivää oli ja meni. Vanhan hokeman mukaan johtajan pitäisi tehdä suuret ja merkittävät muutokset ensimmäisen sadan päivän aikana.

Vanhat totuudet kannattaa unohtaa. Obama teki paljon, mutta johtaminen on evoluutiota, joka ei pysähdy sadan päivän jälkeen. Se on jatkuvaa tekemistä ja kehittämistä.

Sen sijaan Obama on uudenlainen johtaja. George W. Bushin jälkeen hän on esimerkki kuuntelevasta, keskustelevasta ja ymmärtävästä johtajasta. Hän ei komenna, käske eikä mahtaile. Vuoropuheluun hän on valmis, jopa islamilaisen maailman kanssa.

Poissa ovat käskyttäminen, sanelu ja mahtailu, jotka luonnehtivat enemmän edeltäjää – ja monia muitakin johtajia politiikassa ja yritysmaailmassa.

Mielenkiintoinen kysymys kuuluu, onko Obama esimerkki uudenlaisesta johtajuudesta. Tarttuuko hänen tyylinsä laajemminkin merkittäviin poliittisiin johtajiin? Siitä ei ole vielä merkkejä, mutta Suomesta löytyy obamalaisia.

Suomen obamat

Suomen talousuutiset ovat joka päivä huonompia. Merkkejä paremmasta ei ole. Valtion talous velkaantuu rajusti. Suomessa on todisteltu, että olemme saaneet lähteä lamaan poikkeuksellisen vahvana.

Nyt on käynyt selväksi, että pieni, viennistä riippuvainen maa Euroopan reunalla ei ole turvassa, vaikka olisi kuinka hyvin varustautunut. Taloutemme on muita haavoittuvampi.

Karkein luvuin Suomen valtion budjetin alijäämä 2009-2012 on yhdeksän miljardia euroa, joka vuosi. Itse asiassa ensi vuonna se on 12 miljardia euroa. Siis neljän vuoden aikana noin 40 miljardia euroa lisää velkaa.

Aina voi sanoa, että se ei ole vielä paljon, mutta yllättäen Suomikin on menossa kohti tasoa, jossa valtiolla on velkaa bruttokansantuotteen verran. Se alkaa olla paljon.

Miten tämä liittyy obamamaiseen johtamiseen? Siten, että pääministeri Matti Vanhanen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja muu hallitus – oikeastaan koko suomalainen päättäjäkunta – ovat antaneet lähinnä rohkaisevia ja tulevaisuudenuskoisia viestejä taloudesta.

Poissa ovat leikkauslistat, synkät ja masentuneet tulevaisuuden näkymät sekä kansan ankara paimentaminen. Ei jyrise Sailas, ei jyrise Lipponen. Puhemies Sauli Niinistö vähän yrittää, mutta jää yksin.

Tyyli koetukselle

Obama-tyyli voi olla aivan oikea. Se pitää synkkyyteen taipuvan suomalaisen ilmapiirin edes jotenkin tulevaisuuteen uskovana. Tyyli on koetuksella vasta sitten, kun joudutaan tekemään oikeasti vaikeita ratkaisuja.

Vaikea ratkaisu ei ole verojen korottaminen tai kulujen leikkaaminen. Todennäköinen vaihtoehto on, että molemmat tehdään yhtä aikaa.

Suomalaisittain se voisi tapahtua operatiivisesti, nopeasti ja selkeästi. Onhan meillä kokemusta erilaisista leikkauslistoista ja niiden toteuttamisesta.

Yhteiskunnallinen päätöksenteko on myös niin vaikeaa, että julkisten palvelujen kulujen leikkaaminen aiheuttaa aina suuren metelin.

Harvoin julkisuus kiittää siitä, että taloutta yritetään tasapainottaa. Julkisuusmyllytyksen keskellä voi olla joskus vaikeaa säilyttää tasapainoinen olemus.

Juhani Pekkala

Kirjoittaja on Suomen Kaupan liiton toimitusjohtaja.