Hevosesta nauta, punaravusta jokirapu - ei kalafileitäkään myydä kalliimman lajin mukaan

Profiilikuva
elintarvikkeet
Teksti
Kai Westman
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhä useammasta tuotteesta on löydetty tuoteselostuksen vastaisesti hevosta naudanlihan sijasta. Kuinka paljon vastaavia väärennöksiä on myynnissä? Yksi huijaus on silmiemme edessä joka päivä, kun ostamme “pakastejokirapuja” tai “jokiravun pyrstöjä”. Näissä ei ole suomalaista jokirapua vaan ulkomailta tuotua punarapua, jota aiemmin kutsuttiin Louisianan ravuksi ja punaiseksi suoravuksi.

Punaravun nimeä ei ilmeisesti ole koettu myyväksi, ja siksi siitä valmistettuja tuotteita tarjotaan arvostetumman ja kalliimman, rapujuhlista tutun jokirapumme nimellä. Tätä vierasta lajia myydään muun muassa tuotenimillä “jättijokirapu” tai “espanjalaisia jokirapuja”. Saatavissa on myös punaravun pyrstöjä nimellä “jättijokiravun pyrstöjä” ja “jokirapusalaattia”.

Myös monet erikoistuotteet, kuten “jokirapu-etanaruukku”, ovat punarapua. Jopa tunnetut kalatiskit, jotka mainostavat toimintansa olevan sertifioitua, tarjoavat näitä kuluttajia harhauttavia tuotteita.

Mikä tässä häiritsee? Eikö kyseessä ole suunnilleen sama otus kuin jokirapu? Rapu kuin rapu? Näin ei ole.

Punarapu on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva laji, mutta on vain kaukainen oman rapumme sukulainen. Nimensä se on saanut punertavasta väristään, joka keitettäessä vielä voimistuu. Sitä pyydetään erityisesti Mississippijoen laajalta suistoalueelta.

Laji ei myöskään elä joissa, joten sen väittäminen jokiravuksi on harhaanjohtavaa. Nopeakasvuisena, lämpimän veden lajina punaravun viljely on levinnyt Louisianasta muun muassa Espanjaan ja Kiinaan, mistä ne pääosin tulevat meillekin.

Kun muita lajeja ei ollut markkinoilla, jokirapua kutsuttiin usein vain ravuksi tai kravuksi, mutta erotukseksi täpläravusta alkuperäinen jokirapu-nimi on otettu jälleen käyttöön.

Mistä kuluttuja voi tietää, mitä hän ostaa?

Jos rasiassa on maininta “red swamp crawfish/crayfish” tai pelkkä “crawfish” tai tieteellinen nimi Procambarus clarkii, kyse on punaravusta. Aidon jokiravun tieteellinen nimi on Astacus astacus.

Suomalaista jokirapua ei ole saatavissa pakasteena eikä pyrstöjäkään ole kaupan, koska arvostettuna ja kalliina herkkuna koko noin kahden miljoonan yksilön saalis nautitaan loppukesän rapujuhlissa.

Kotimaista täplärapua, jonka saalis on jo yli kuusi miljoonaa, on myynnissä omalla nimellään myös pakasteena.

Punarapu ei makutestien perusteella ole jokiravun veroinen. Se on kuitenkin niin maukas, että tuskin menekki pienenisi, jos sitä ja sen pyrstöjä ja niistä valmistettuja salaatteja ja kastikkeita myytäisiin lajin omalla nimellä.

Edullisena ja jatkuvasti saatavana punarapu on ottanut paikkansa rapujuhlissa, usein joki- ja täplärapujen lisänä ja monipuolistaen herkuttelua.

Lain mukaan harhaanjohtavien tietojen antaminen elintarvikkeesta voi olla elintarvikerikkomus.

Valvovien viranomaisten ja kuluttaja-asiamiehen soisi kiinnittävän huomiota myös punaraputuotteiden harhaanjohtavaan mainontaan. Eihän kalafileitäkään yritetä myydä kalliimpana lajina, vaikka ne voivat tiskillä olla varsin samannäköisiä.

Hevosenlihakohu on viimeistään osoittanut, että ihmiset todella haluavat tietää, mitä ravinto sisältää. Luulisi, että elintarvikkeita myyvät ymmärtäisivät tämän koskevan kaikkia tuotteita.