100-vuotiaan SK:n dramaattinen alku: Suomen itsenäistyminen ja päätoimittajan kuolema

PÄÄKIRJOITUS: Suomen Kuvalehden historia on ympäröivän yhteiskunnan historiaa. Lehti, joka elää umpiossa omaa erinomaisuuttaan tuijottaen, on pian entinen.

Profiilikuva
#SK100
Teksti
Ville Pernaa
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.

Lauantaina 5. marraskuuta on kulunut tasan sata vuotta siitä, kun Otavan johtokunta päätti perustaa tämän lehden. Vaikka maa oli vasta itsenäistymässä ja kaikki tuleva oli sumun peitossa, perustajat luottivat suomalaisten haluun lukea asioista suomeksi.

Lehdestä tuli menestystarina, jonka alku oli täynnä dramatiikkaa. Ensimmäinen kokonainen ilmestymisvuosi päättyi Suomen itsenäistymiseen, seuraavan vuoden keväällä kuoli luotiin Tampereen taisteluun lääkintämieheksi lähtenyt päätoimittaja Matti Kivekäs.

 

Suomen Kuvalehden historia on mitä suurimmassa määrin ympäröivän yhteiskunnan historiaa.

Dramaattisten alkuvuosien jälkeen kurssia käännettiin viihteen suuntaan, kunnes tunnelmat diktaattorien ja talouslaman 1930-luvulla taas synkkenivät.

Sotavuosina lehti vaali kansallista yhtenäisyyttä. Hyvä oli vaalia, kun paperin ja tietojen saatavuudesta pitivät huolen Valtion tiedotuslaitoksen päällikköna toiminut Otavan Heikki Reenpää ja päämajan propagandaosastolla palvellut lehden päätoimittaja Ilmari Turja.

Rauhan tultua lehti jälleenrakensi ja sivisti, 1960-luvulta lähtien radikalisoitui (ihan pikkuisen), 1970-luvulla vaali virallista ulkopoliittista linjaa, mutta taisteli samalla hiipivää sosialismia vastaan.

 

Tabujen murskaamisen ja kahleiden katkomisen aika alkoi 1980-luvulla: outoja sidoksia purettiin niin politiikan kuin talouden vallanpitäjiin.

100-vuotisjuhlavuonna puolustetaan edelleen demokratiaa ja läntisiä arvoja, jotka ovat nyt uhatumpia kuin aikoihin.

 

Puheenaiheet nousevat aina ajan hengestä. Lehti, joka elää umpiossa omaa erinomaisuuttaan tuijottaen, on pian entinen lehti.

Myös lehden toisen vuosisadan menestyksen ratkaisee se, kuinka hyviä juttuja teemme. Ajankohtaiset iskevät jutut ja ainutlaatuiset tarinat kiinnostavat, luettiin niitä sitten paperilta tai verkosta.

Elämme tilaajien luottamuksen varassa. Tunnemme lukijamme, mutta haluamme tietää vielä enemmän, ja siinä lukijapaneeli on tärkeä työkalu. Voit liittyä mukaan täältä.

Yksi sen jäsen kirjoitti taannoin kriittisesti, onko paneeliin vastaamisella merkitystä. Voin vakuuttaa, että on: saamme sitä kautta numerokohtaista palautetta siitä, mitä te, hyvät lukijamme, ajattelette.

 

Lopulta Suomen Kuvalehden menestysresepti ei ole kybernetiikkaa.

Tarvitsemme omat silmät ja korvat maailmalla kuten tässä lehdessä Ateenassa ja Tiibetissä. Kerromme viikon kiinnostavimmat politiikan kuviot kuten Antti Lindtmanin tapauksen taustat.

On tiedettä, kulttuuria ja historiaa sekä sellaista, mikä yllättää. Oletteko tulleet miettineeksi, mikä niissä putkiremonteissa kestää?

Uusimman tutkimuksen (KMT S15/K16) mukaan SK:n numeroa luetaan pidempään kuin mitään toista aikakauslehteä. Kiitos luottamuksesta!

Kirjoittaja Ville Pernaa on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.