Minttu Räikkönen kanteli JSN:lle perhekuvansa käytöstä - neuvosto vapautti

Kuvan lähdekin oli tuotu selvästi esille.

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Julkisen sanan neuvosto käsitteli eilisessä kokouksessaan F1-kuljettaja Kimi Räikkösen vaimon Minttu Räikkösen kantelua perhekuvansa julkaisusta MTV:n sivustolla. En itse osallistunut keskusteluun enkä päätöksentekoon, koska olin käsitellyt tapausta aiemmin tässä blogissani.

Uutisoin blogissani viime heinäkuussa, että Kimi Räikkösen ja silloisen Minttu Virtasen lakimies lähestyi uhkavaatimuksella useita suomalaisia mediataloja. Juristi kielsi tiedotusvälineitä enää käyttämästä luvatta pariskunnan julkisilta some-tileiltä napattuja valokuvia. Lakimies vetosi päämiestensä yksityisyydensuojaan ja tekijänoikeuksiin.

Tiedotusvälineet eivät kuitenkaan tietääkseni noudattaneet tätä vaatimusta vaan jatkoivat Instagram-kuvien upottamista omille sivuilleen. Virtanen poisti kiistanalaisen kuvan Instagramistaan, jolloin se katosi myös kuvan upottaneilta mediasivustoilta.

Aiheesta sukeutui alalla varsin vilkas keskustelu, ja eri puolilla pohdittiin Instagram-kuvien upottamisen eli embeddauksen (engl. embedding) luvallisuutta. Jatkobloggauksessani kerroin, että toimitukset vetosivat kuvien upottamisessa EU-tuomioistuimen BestWater-ennakkotapaukseen.

Juridiikan kannalta embeddausta ovat sen jälkeen käsitelleet blogikirjoituksissaan ainakin tietokirjailija ja lakimies Elina Koivumäki ja lakimies Panu Pökkylä.