Mediaansekaantuja etsii vuoden parasta viihdejournalismia

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Mediaansekaantuja on aiemmin jakanut kunniamainintoja vuoden parhaille journalistisille jutuille ja vuoden hauskimmille jutuille. Esiinnostamani jutut ovat voittaneet myöhemmin pystejä muissa journalismin kilpailussa, mikä on hienoa.

On kuitenkin yksi journalismin genre, jonka edustajat eivät koskaan pokkaa palkintoja, vaikka näillä tuotoksilla on yleisöä taatusti enemmän kuin arvostetuissa kilpailuissa palkituilla jutuilla – viihdejournalismi. Lehdet, tv-kanavat ja radiot myyvät viihteellä kuin häkä, mutta arvostusta viihdejournalistin ei kannata odottaa ainakaan kansan syvistä riveistä.

Ei se mitään. Minä arvostan.

Siispä: Mikä oli vuoden 2015 paras viihdejournalismin tuotos? Sitä etsii Mediaansekaantuja nyt.

Kriteerit: Viihdejournalismin määrittely on jokseenkin hankalaa, mutta yritän pitää piponi löysällä genren rajaamisessa. Viihdejournalismia löytyy esimerkiksi lehtien viihde- ja ajankohtaissivuilta, liitelehdistä, netti-tv-ohjelmista, viihteeseen keskittyneiltä verkkosivustoilta sekä puheohjelmista tv:ssä ja radiossa.

Viihdejournalismihan sisältää kaksi sanaa: viihde ja journalismi. Ehdotettavissa tuotoksissa pitäisi esiintyä molempia. Tv-ohjelmat Putous tai Posse ovat kyllä viihdettä mutta eivät sisällä journalismia. Eivät siis kelpaa.

Ylen ajankohtaisohjelman keskustelu voi olla myös hyvää viihdettä, mutta yleensä sitä ei kutsuta sillä nimellä, koska päätavoite on enemmän yhteiskunnallisen tiedon ja keskustelun lisäämisessä kuin katsojien viihdyttämisessä. Arvioidaan tapauskohtaisesti.

Kaupallisen radiokanavan aamushow’ssa aiheet ja vieraat ovat viihteellisiä, ja heitä haastattelevat toimittajat journalistisella otteella. Kelpaa!

Lehden iso henkilöjuttu käsittelee kiinnostavasti, taitavasti ja hauskastikin pääministeri Juha Sipilää. Oikein hyvä, mutta osallistukoon johonkin toiseen kilpailuun.

Toisen lehden uutinen paljastaa viihdetaiteilija X:n salatun tyttären. Todellakin kelpaa.

Lehden pakinoitsija kirjoittaa niin hauskasti, että vedet herahtavat silmiin. Tänne vaan.

Juttu saa siis olla myös kolumni, pakina, uutinen tai peräti skuuppi. Jutun pitää olla suomenkielinen ja julkisesti luettavissa, katseltavissa tai kuunneltavissa verkossa jossain muodossa (html, pdf, muu näköislehti, video, äänitiedosto). Maksumuuri ei ole este, mutta tarvitsen linkin suoraan juttuun.

Kyse voi olla myös lukijan tuottamasta sisällöstä, joka on julkaistu kotimaisessa mediassa toimituksellisilla palstoilla (ei verkon keskustelupalstojen kommentteja).

Omaa juttuasi et voi ehdottaa, mutta kaverin tai oman talon kollegan tekemää ansiokasta tuotosta on lupa suitsuttaa. Ehdotuksen lisäksi tarvitaan siis lyhyet perustelut, miksi juuri kyseinen juttu oli parasta viihdejournalismia vuonna 2015.

Ehdotuksia voi lähettää perjantaihin 15.1.2016 asti sähköpostilla (kivioja.pasi.j(@)student.uta.fi), Twitterissä (@pasikivioja), Facebookissa tai kirjoittamalla tähän alle. Kiitän viihdytyksestä jo etukäteen!