Vuoden hauskimmat jutut: Eniten naurattivat natsit

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Däddädädää! Tässä näitä nyt tulee – vuoden parhaita ja hauskimpia juttuja. Aloitan tässä postauksessa vuoden 2014 hauskimpien juttujen rankkaamisesta. Kiitos lukijoille ja aktiivisille toimituksille hyvistä ehdotuksista!

Vuoden 2014 hauskimmat jutut:

1. Helsingin Sanomien Kuukausiliite / Kuukautinen: Allun, Josen ja kumppaneiden Tiimiytymispäivä

Journalismin kuninkuuslaji pakina on viime vuosina ollut valtamediassa huolestuttavasti henkitoreissaan. Luovaa asioiden yhdistelyä, komiikkaa ja fiktiivisiä piirteitä sisältävät pakinat ovat jääneet nykyjournalismissa ajankohtaisia asioita usein totisesti ruotivien faktapohjaisten kolumnien ja uutiskommenttien jalkoihin. Se on sääli, sillä kolumnin pystyy kirjoittamaan kuka tahansa, mutta hyvä pakina vaatii erityislaatuista assosiointikykyä. Pakina liikkuu jossakin kaunokirjallisen vapaapiirron ja ajankohtaisen journalismin sumeassa rajapinnassa.

Pakinoitsija Kuukautinen uskaltaa lokakuussa julkaistussa pakinassaan nauraa natseille. On sattumaa, että lehden toimituspäällikkö Petri Korhonen vaatii (uus)natseille nauramista juuri tänään julkaistussa pääkirjoituksessaan. Komiikassa, pilakuvissa ja pakinoissa mikään ei voi olla liian pyhää käsiteltäväksi huumorin keinoin. Nauru on joskus ainoa keino puolustautua autoritääristä järjestelmää vastaan ja banalisoida jalustalle nostettuja merkkihenkilöitä.

Kuukautisen pakina liikkuu uhkarohkeasti holokaustin liepeillä, mutta itse nauru kohdistuu Speerin Alluun (Albert Speer), Göbbelsin Joseen (Joseph Göbbels), Heydrichin Repeen (Reinhard Heydrich), Himmlerin Henkkaan (Heinrich Himmler), Hössin Rudiin (Rudolf Höss) ja natsien tiimiytymispäivää vetävään Johtajaan (Adolf Hitler).

Kuukautisen usein käyttämä komiikan metodi on siirtää falskilta kuulostava puheenparsi uuteen, yllättävään yhteyteen. Tässä tapauksessa yhdistyvät hykerryttävällä tavalla nykyajan bisnesmaailman hölynpöly ja entisajan natsien toimet.

Oli kovin vaikea valita Kuukautisen viime vuoden tuotannosta kaikkein hauskin kirjoitus. Nauruhermooni ovat osuneet erityisesti Mukava Teemu jutteli (leikittelee viihdetoimittajan puheenparrella, ja taas natsit mukana!)Pakinoitsija Kuukautinen söi upean aterian hienossa ravintolassa (tekee pilaa hienostoravintoloiden ja ruokajournalismin diibadaabasta), suomalaisten yleisimpiä nimiä ihasteleva pakina (miettikää – pelkkä nimien listaus voi olla hauska; kannattaa kiinnittää huomiota myös leipätekstin visuaaliseen muotoiluun, joka rytmittää tekstiä ja tekee siitä houkuttelevan näköisen listamaisuudesta huolimatta) ja parisuhteen yt-neuvotteluista kertova kirjoitus (jälleen falski pörssitiedotteiden puheenparsi siirretty yllättävään yhteyteen).

Valitsin Tiimiytymispäivän voittajaksi, koska se on paitsi hemmetin hauska, myös yhteiskunnallisesti pureva. Luovan kirjoittajan työtä parhaimmillaan.

 

2. Ilta-Sanomat / lukijat: Herttoniemen joutsen

IS on osallistanut lukijat mainiolla tavalla ja ottaa internetin meemi-ilmiöstä ilon irti. Onnistuneen hauskuutuksen pohjana on aivan loistava lukijan ottama kuva auton sivulasiin tuijottavasta joutsenesta Helsingin Herttoniemessä.

Jaoin itsekin aikanaan Facebookissa tämän kuvan, ja lisäsin sitaatin ”Anteeksi, mutta olisiko teillä hetki aikaa puhua Jeesuksesta?” Näemmä sekin, joskus aikaisemmin pyörineeseen karhukuvameemiin liittynyt läppä, on päätynyt puhekuplien joukkoon.

 

3. Lehti-lehti: Soinin ja Räsäsen lauantai alkoi yllättävän tavallisesti

Lehti-lehti on uutisparodiasivusto, joka iskee ajankohtaisiin teemoihin ja kääntää uutiset päälaelleen välillä häkellyttävän nopeasti. Monta hyvää osumaa löytyy Lehdenkin viime vuoden tuotannosta. Soinin ja Räsäsen tavallinen lauantai oli julkaisuhetkellään nopea, ajankohtainen oivallus tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksista lain kriitikoiden omaan elämään.

Iloa tuottivat myös nämä Lehti-lehden sivallukset: Lehtien uusi linjaus: Kaikkia kuvia sanotaan jatkossa selfieiksi, Itella vaihtaa nimensä – ”Voi nyt saatanan perse” sopii paremmin kuluttajan suuhun ja Saarakkala lukitsi itsensä uimahallin pukuhuoneeseen.

 

Kunniamaininta: Ilta-Sanomat / Tuomas ManninenSankarinainen pelasti koiraa pelastaneen miehen, joka pelasti sankarinaisen, jotka pelastivat koiran

Huumori + onnettomuusuutinen on räjähdysherkkä yhdistelmä, mutta IS:n Tuomas Mannisen tyylitaju ei petä. Ihmeellinen otsikko vaatii tavaamista ja tuo mieleen lasten rallatuksen Talo, jonka rakensi Jussi. Manninen löytää komiikkaa arjen sattumuksista, ja jostain syystä juuri hänen jutuissaan ihmisillä on ikimuistoisimmat sitaatit. Toimittaja tuskin olisi valinnut tätä tyylilajia, jos tapauksessa olisi käynyt huonosti. Onneksi ikävällä tapahtumaketjulla on onnellinen loppu.

 

Onnittelut voittajille!