Ilmianna vuoden parhaat ja hauskimmat jutut!

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Hyvää uutta vuotta! Mediaansekaantuja etsii jälleen Suomen parhaita juttuja viime vuodelta. Viime vuoden valinnoistani voit lukea lisää täältä ja ajatuksiani journalismin kilpailujen merkityksestä täältä.

Tarvitsen tehtävään lukijoiden apua: Mikä oli mielestäsi paras viime vuonna kotimaisessa mediassa julkaistu juttu?

Parhaan jutun lisäksi etsin vuoden hauskinta juttua. Mikä mediassa viime vuonna julkaistu tarina, uutinen, haastattelu tai mielipidekirjoitus on kirvoittanut parhaimmat naurut?

Kilpailun kriteerit: Jutun pitää olla suomenkielinen ja julkisesti luettavissa, katseltavissa tai kuunneltavissa verkossa jossain muodossa (html, pdf, muu näköislehti, video, äänitiedosto). Maksumuuri ei ole este, mutta tarvitsen linkin suoraan juttuun. Kyse voi olla uutisesta, reportaasista, featuresta, henkilöhaastattelusta tai muusta journalismin lajityypistä, kunhan se nousee tasoltaan keskinkertaisuuden massan yläpuolelle. Etsin yksittäisiä juttuja ja juttukokonaisuuksia, en kokonaisia saman teeman ympärille tehtyjä liitelehtiä tai juttusarjoja. Juttukokonaisuus tarkoittaa sitä, että on selkeä pääjuttu ja siihen liittyviä kainalojuttuja sekä mahdollisesti jotain lisää, esimerkiksi videokuvaa.

Hauskimpaan juttuun pätevät samat kriteerit, mutta kyse voi olla myös lukijan tuottamasta sisällöstä, joka on julkaistu kotimaisessa mediassa toimituksellisilla palstoilla (ei verkon keskustelupalstojen kommentteja). Olisi suotavaa, että juttu olisi aidosti hauska eikä vain ”hauska”. Sen pitäisi siis saada lukijan hartiat hytkymään, silmät vettymään ja lukijan taittumaan kaksin kerroin kouristuksenomaisesti hohottaen.

Vielä yksi sääntö: omaa juttuasi et voi ehdottaa, mutta kaverin tai oman talon kollegan tekemää ansiokasta tuotosta on lupa suitsuttaa.

Voit lähettää ehdotuksesi perusteluineen minulle sunnuntaihin 11.1.2015 mennessä sähköpostilla pasi.kivioja(@)uta.fi, vinkata Twitterissä @PasiKivioja tai kirjoittaa kommenttisi tämän blogipostauksen loppuun.

Pärjääminen tässä kisassa on perinteisesti ennakoinut menestystä muissa journalistisissa kilpailuissa. Viime vuonna parhaaksi jutuksi valitsemani Helsingin Sanomien Katarina Baerin Vaari oli natsi voitti myöhemmin keväällä Sanomalehtien Liiton Vuoden juttu -kilpailun ja oli ehdokkaana myös Bonnierin Suuren journalistipalkinnon saajaksi.

Toiseksi sijoittamani Himasen etiikka oli Long Playn Anu Silfverbergin ja Johanna Vehkoon tuotantoa. LP oli Bonnierin kilpailussa ehdolla Vuoden journalistinen teko -sarjassa. Kolmanneksi rankkaamani, Ilta-Sanomissa julkaistu Rami Mäkisen ja kumppaneiden Mikkelin tulimeri, sai kunniamaininnan Sanomalehtien Liiton juttukilpailun featuresarjassa.

Teen valinnat diktaattorin ottein puhtaasti mutu-pohjalta, eikä tuloksista voi valittaa.

>> Päivitetty 7.1.: Ehdotusten lähetysaikaa on jatkettu sunnuntai-iltaan 11.1. asti.