Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Vuoden 2015 parhaat elokuvat: poikkeuksellisen monipuoliset kotimaiset

Blogit Kuvien takaa 27.1.2016 08:51
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Viime vuoden suomalaisista elokuvista puhuttaessa on ensin intoiltu suurista katsojamääristä.

Silloin unohtuu sisältö. Luokkakokouksen yli 500 000 katsojaa on huima tulos ja varmasti elokuva nauratti suurinta osaa tästä yleisöstä. Mikäs siinä, sanojen paska, pillu, perse ja pornolehti hokeminen julkisesti päihteiden vaikutuksen alaisena on näinä aikoina toki inhimillisen todellisuuskokemuksen ydintä.

Mutta ei vuosi 2015 ollut kotimaiselle elokuvalle sisällöllisesti huono. Monipuolisempaa kattausta ei ainakaan ole nähty – ja sekin oli tietysti yksi syy kotimaisten korkeaan yhteenlaskettuun katsojamäärään.

Omat suosikkini vuoden elokuvista eivät voisi olla juuri erilaisempia keskenään. Big Game näytti, miten suomalaisella osaamisella ja tuotantopohjalla tehdään täysin kansainvälisen vertailun kestävää, hauskasti itsetietoista keskibudjetin actionia. Häiriötekijä oli rohkea ja hauska. Kätilön dramaturgia ei täysin toiminut, mutta sekin oli kansainvälisen vertailun kestävää elokuvaa – yhtenä näyttönä pääpalkintoehdokkuus elokuvaajien ykköstapahtumassa, Puolan Camerimage -festivaalilla, samassa sarjassa Carolin, Sicarion ja Mad Max: Fury Roadin kanssa.

Kolmen kärki ilahduttaa monella tavalla. Olisiko kukaan kymmenen vuotta sitten kuvitellutkaan, että suomalainen elokuva voi olla Indiana Jones-tyyppisessä vireessä kulkevaa, erikoistehosteiltaan Hollywood-tasoista fantasiaa? Tai pikimustaa ja haastavaa komediaa – Häiriötekijässä on muun muassa kipeästi hauska kohtaus jossa leikataan mieheltä munat ja syödään ne. Tai suomalaisessa sotaelokuvassa käsiteltäisiin saksalaisten keskitys-, ei kun työleiriä?

Lisätään settiin vielä Lovemillan zombit, robotit, homot ja teinisankarit (ei todennäköisin yhdistelmä suomalaisessa eikä kyllä muidenkaan maiden valtavirtaelokuvassa), pokkuroimattomasti älyllinen Armi elää! sekä Miekkailijan kiva eleganssi ja Yhdysvalloissa saavuttama näkyvyys.

Ja kaikki tämä sekä paljon muuta vuoden 2015 puolella. Jättiläinen on vasta tämän vuoden leffoja. Luokkakokouksen jättimenestys ei ole mistään pois, kun kokonaiskattaus on tällainen.

Aikuisten oikeesti, kyllä suomalainen elokuva on kiinnostavaa. Lausetta ei olisi ollut helppo sanoa kakisematta kymmenisen vuotta sitten. Mutta kyllä te pystytte vielä parempaankin.