Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Big Game, unelmista totta

Blogit Kuvien takaa 17.3.2015 07:50
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Suomalainen elokuva, jossa aikuispääosan näyttelee Samuel L. Jackson ja mukana ovat Jim Broadbent, Felicity Huffman ja Ray Stevenson?

Ajatuskin oli absurdi, kunnes elokuva tehtiin.

Jalmari Helanderin ohjaama ja Petri Jokirannan tuottama Big Game saa torstaina Suomen ensi-iltansa. Se on erittäin onnistunut elokuva: ei epäilystäkään, Big Game todella saavuttaa tavoitteensa.

Tyyliltään elokuva on selkeästi Helanderin ja Jokirannan edellisen yhteistyön Rare Exportsin henkinen, oikeastaan sen jatke tai isoveli. Tarinan ydin on sama: poika, jolta ei odoteta mitään, tekee sankarin työn. Roolissa on taas Onni Tommila. Tällä kertaa suuri myyttinen hahmo on Yhdysvaltojen presidentti, joka pitää saada turvaan terroristeilta. Rare Exportsissa oli merkillinen, verenhimoinen Joulupukki, jolta maailma tai ainakin seudun lapset piti pelastaa.

Suomalaiselle Big Game voi olla näyte siitä, kuinka huikean pitkälle meikäläisellä osaamisella voidaan sekä taiteellisesti että tuotannollisesti päästä, jos vain tahtoa riittää. Toimintaseikkailu on ohjattu, kuvattu ja leikattu juuri niin kuin pitää.

Mutta tämä elokuva ei ole kansallinen teos, vaan kansainvälinen. Suurin osa bisneksestä tehdään maailmalla. Pullat ovat hyvin uunissa uunissa, sillä ennakkomyynnit kattoivat tuotantobudjetin ja vastaanotto maailmanensi-illassa Torontossa oli innokas. Parempaa todistetta action-osaston onnistumisesta ja eksentrisen huumorin toimivuudesta ei tässä genressä ole.

Juju on siinä, että Big Game täyttää aukkoa koko maailman elokuvakentässä. Myös nuorille sopivia, mutta aidon vaaran tunteen rakentavia toimintaseikkailuja ei enää tehdä Hollywoodissa. Helanderin huumorissa on kreisiä särmää, jota on helppo verrata tiettyihin Steven Spielbergin elokuviin ohjaajana (Indiana Jonesit, E.T.) kuin tuottajanakin (Gremlins, Arkajalat).

Elokuva on kovaotteinen, mutta ehdottomasti hyväsydäminen seikkailu. Ehkä poikien seikkailu, kuten Rare Exports, muttei millään ärhentelevällä tavalla testosteronia tihkuva.

Jotkut ovat arvioineet Helanderin elokuvien olevan parodiaa toimintaelokuvista. Tätä määritelmää näki Rare Exportsin arvosteluissa ja nyt myös joissain kommenteissa Big Gamen trailerista. Ajatus kertoo lausujan toivottomasta tosikkoudesta, ehkä myös halusta alentaa elokuvaa, jonka tyyli menee vähän ohi.

Toki Big Gamessa on pieniä suoria lainoja sieltä täältä (ainakin Die Hard 2:sta, Indiana Joneseista ja Cliffhangerista) eikä niitä yritetä peitellä, mutta se on genren intertekstuaalisuutta. Helanderin valtti on nimenomaan vilpittömyys: hän ei pyri vääntämään rakastamastaan genrestä tsoukkia ja vaan tekee juttunsa täysillä, jopa ylikierroksilla – siis tahallaan humoristisesti ja kenties joidenkin näkökulmasta myös tahattoman humoristisesti. So be it, tärkeintä on, että paketti toimii.

Se toimii.

Big Game ei ole syvällinen tai älyllinen, mutta vaikka se kuinka on tiettyä genreä ja itsetietoista leikkiä, se elää ja vetää puoleensa. Samaa ei voi sanoa turhan monista ”vakavista” suomalaisista elokuvista, eikä monista Hollywoodin viihdetuotteista. Oikeastaan ainoa ongelma on, että elokuva on tälle ajalle epätyypillisen lyhyt, 90 minuuttia. Sehän oli toki vielä 1980-luvulla viihde-elokuvan tyypillinen kesto.

Iso viihde-elokuva, jonka olisi suonut kestävän pidempään? Jokainen viime vuosina elokuvissa käynyt tietää, miten harvinaista se on.

Henkilökohtaisesti olen innoissani siitä, että Helander ja Jokiranta aikovat tehdä kolmannenkin elokuvan yhdessä, vaikka ohjaajaa Hollywoodiin houkutellaan. Tarantinomaisella itsevarmuudella genrerajoja rikkova iso täysosuma on jo nyt niin lähellä.

Seurasin elokuvan tekoa ja kirjoitin prosessista sekä suomalaisen elokuvan kansainvälistymisen vuosista kirjan, joka ilmestyy Johnny Kniga -kustantamolta perjantaina.

PS. Trailereista suosikkini on amerikkalainen, vaikka se meneekin äijäilysuuntaan:

Muokattu ti 17.3. klo 11.54: lisätty linkki kirjaan.